JEDÁLNIČEK - DEŇ 6
TÝŽDEŇ 3
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Sladká polentovo - pšenová kaša
- Zeleninovo - ryžová Poke miska s arašidovou omáčkou
- Zelenina Nishime s ryžou alebou quinoou
RAŇAJKY

Polentovo - pšenová kaša
Ingrediencie:
1/2 hrnčeka obilniny - polentu a pšeno dáme zhruba v pomere 2:1
4-násobok ryžového mlieka
štipka soli
Na podávanie:
škorica
mandľové maslo
kakao/karob
slad alebo ryžový sirup
orechy/mandle
Postup:
Táto kaša sa varí rovnako ako polentová, len na začiatku je potrebné vo vode premyť pšeno (jáhly).
1. Ryžové mlieko dáme variť.
2. Ak mlieko vrie, znížime plameň, pridáme soľ a sypeme polentu a pšeno. Urobíme to tak, že metličkou navrchu mierne miešame, dna hrnca sa nedotýkame.
3. Varíme na slabom plameni 25-30 minút bez miešania s pokrievkou. Naozaj celú dobu nemiešame.
4. Uvarenú kašu odstavíme a v hrnci dobre premiešame.
5. Na tanieri posypeme škoricou či kakaom/karobom a jemne dosladíme sladom.
6. Môžeme pridať aj lyžičku mandľového masla alebo nasekané oriešky.
POZNÁMKA:
Pšeno (jáhly) je veľmi zdravá obilnina, ktorá pôsobí liečivo na pankreas (slinivku). Svojou mierne ohrievajúcou energiou sa hodí viac na zimu, preto to s ním v teplých mesiasoch nepreháňajte. Kukurica (tu vo forme polenty) je zas typicky letná obilnina, ktorá má zo všetkých obilnín najviac ochladzujúcu energiu, preto je fajn obe obilniny skombinovať. Samozrejme, nevadí ak si pšeno občas dáte aj v lete, len to s ním netreba preháňať.
OBED

Zeleninovo - ryžová Poke miska s arašidovou omáčkou
Tzv. Poke miska (Poke bowl) sa skladá z ryže a rôznych druhov zeleniny, ktorá je rôzne upravená a nakrájaná. Takto vznikne chuťovo a na pohľad pestré a zdravé jedlo. Ak ho doplníte lahodnou arašídovou omáčkou, budete sa olizovať :-)
Ingrediencie:
4-5 druhov zeleniny podľa vlastného výberu (2 z nich budeme tepelne upravovať)
kopček uvaverenej ryže
Na omáčku (2 porcie):
2 kopcovité PL arašidového masla (hodí sa solené, ale nie je to podmienka)
1 PL omáčky Tamari (alebo Shoyu)
1 kopcovitá ČL ryžového sladu alebo sirupu
1-2 PL kokosového mlieka (ak nemáte, nahraďte vodou)
1 PL limetkovej alebo citrónovej šťavy
Postup:
1. Ryžu uvaríme vopred. Najviac sa hodí biela jazmínová ryža.
2. Pripravíme si 4-6 druhov zeleniny. Kombinujeme rôzne druhy (koreňová, listová,...) a farby.
3. Dáme naparovať 2 druhy zeleniny podľa výberu. Hodí sa batát (asi 12 minút), špargľa (5-6 min), brokolica (6-8 min).
4. Ďalšie druhy zeleniny nakrájame na malé kúsky, rezančeky a podobne. Dôležitá je pestrosť tvarov. Napríklad mrkvu som nakrájala pomocou škrabky Julienne. Hodí sa tiež avokádo, stopkatý zeler, uhorka, ľadový šalát, baby špenát, redvičky, červená kapusta na tenké rezančeky.
5. Pripravíme si omáčku. Všetky ingrediencie dobre zmixujeme alebo vymiešame. Mixujte v prípade, že máte mixér s menšou nádobkou, pretože množstva je menej a vo väčšej nádobe by sa stratilo. Môžete aj vymiešať vidličkou. Ingrediencie (hlavne Tamari a limetkovú šťavu) pridávajte k arašidovému maslu postupne a ochutnávajte. Vylaďujte pomer ingrediencií, tak aby ste si vytvorili ideálnu chuť pre seba. Kokosové mlieko, alebo jeho časť môžete nahradiť vodou.
6. Do misky dáme kopček teplej ryže a dookola pekne rozvrstvíme pripravenú zeleninu. Nakoniec pokvapkáme arašidovou omáčkou.
TIP: S chuťou omáčky sa môžete pohrať, pridať napríklad čili (lepšie v zime) či sušený cesnak.
Do misky môžete pridať bylinky, klíčky či nasekanú morskú riasu.
VEČERA

Zelenina bez tuku Nishime
Ide o varenie zeleniny bez tuku, kedy sa jednotlivé druhy zeleniny na seba vrstvia. Toto vrstvenie poznáte z rannej kaše naslano, ale tam sme pridávali trošku tuku. Tu ho úplne vynecháme.
Zelenina sa vrství podľa jej energie (Jin ⇒Jang), ale tým vás nebudem zaťažovať :)
Týmto spôsobom sa pripravuje aj tzv. nápoj zo sladkých zelenín. Je to liečivý nápoj, ktorý prispieva k harmonizácii pankreasu a žalúdku a pomáha pri prehnaných chutiach na sladké. Ako si ho pripraviť sa dozviete v bonusoch.
Ingrediencie:
kúsok póriku (6-8 cm) alebo neveľká cibuľa
letná biela kapusta
1 väčšia mrkva
voda
soľ
ryža alebo quinoa
Postup:
1. Pórik (alebo cibuľu) pozdĺžne prerežeme napoly a potom ho nakrájame na tenké prúžky.
2. Mrkvu nakrájame na hrubšie rezance. Robím to tak, že ju po dĺžke prerežem na 3 časti a potom krájam, ako keď bežne krájam kolieska.
3. Kapustu nakrájame na rezance.
4. Do menšieho hrnca dáme na spodok pórik a roztiahneme po celom dne. Na neho navrstvíme kapustu a navrch mrkvu.
5. Podlejeme vodou, dáme toľko aby ju bolo vidieť, ale aby bola pod úrovňou zeleniny.
6. Na vrchu posolíme a varíme na miernom plameni 15 minút.
7. Ryžu/quinou dáme na tanier, navrstvíme zeleninu a doplníme čerstvou a kvasenou zeleninou. Môžeme posypať semienkami.
ĎALŠIE MOŽNÉ KOMBINÁCIE ZELENINY:
Zeleninu uvádzam v poradí, v akom sa vrství.
- cibuľa, brokolica, mrkva
- pórik, cibuľa, karfiol, mrkva
- cibuľa, hrášok, mrkva