JEDÁLNIČEK - DEŇ 5

DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Kaša z nahého ovsa s rozdusenou zeleninou
  • Špenátový krém
  • Kokosová ryža s bielou fazuľou uvarenou včera 
  • Šalát z čiernej šošovice beluga a quinoy

RAŇAJKY

Kaša z nahého ovsa s rozdusenou zeleninou

Skúste rannú kašu naslano. Ovos máte uvarený zo včera, takže ho stačí len ohriať. Zelenina je dusená špeciálnym spôsobom, ktorý pôsobí na organizmus veľmi harmonizujúco.  

Ingrediencie: 
šálka uvareného nahého ovsa (bezlepkári namiesto ovsa uvaria bezlepkové vločky)
1 menšia mrkva
1 menšia cibuľa
1/2 batátu
1 ČL oleja
100 ml horúcej vody alebo vývaru
soľ
trošku sójovej omáčky na finálne dochutenie 

Postup:

1. Očistíme a nakrájame zeleninu - mrkvu na tenučké kolieska, batát na kocky, cibuľu nadrobno. Zeleninu spolu nemiešame, budeme ju dávať do malého hrnca po vrtsvách.

2. Do hrnca s čo najmenším priemerom dáme olej a rovnomerne ho rozotrieme po dne. 

3. Zapneme plameň a na olej dáme vrstvu cibule - roztiahneme po celom dne.

4. Na cibuľu dáme batát, znovu rozvrstvíme po celom obvode. 

5. Proces ukončíme mrkvou - rovnaký postup. 

6. Navrchu jemne posolíme a necháme 2 minúty dusiť bez vody.

7. Potom opatrne nalejeme horúcu vodu alebo vývar. Tak, aby sme neporušili jednotlivé vrstvy.

8. Na slabom plameni dusíme 20-25 min pod pokrievkou. Ak máte pokrievku s otvorom, v polovici varenia skontrolujte, či máte v hrnci nejakú tekutinu a prípadne ešte trochu dolejte aby sa zelenina nepripálila.
 
9. Keď je zelenina mäkká, môžeme ju ochutiť troškou Shoyu alebo Tamari. 

10. Na tanieri dáme zeleninu na ovos a posypeme semienkami a čerstvými bylinkami. 

MÔJ TIP: Toto dusenie (ale bez tuku) je veľmi vhodné aj pri príprave prvých detských príkrmov, len sa zelenina nakoniec pasíruje alebo mixuje.

 

OBED

Špenátový krém

Ingrediencie:

1 ČL oleja
1/2 cibule alebo kúsok póriku
1 balenie baby špenátu (200 - 250 g)
1 strúčik cesnaku
1/4 ČL soli
150 - 200 ml horúceho vývaru
mleté čierne korenie 
100 ml rastlinnej smotany (mandľovej, ovsenej alebo ryžovej) 
1 ČL lahôdkového droždia
1/2 ČL bielej miso pasty 

Postup:

1. Cibuľu alebo pórik nakrájame nadrobno a speníme na oleji, do ktorého sme pridali soľ.

2. Prihodíme nasekaný cesnak a niekoľko sekúnd restujeme. 

3. Vložíme opláchnutý špenát, pridáme korenia a premiešame a počkáme, než zmenší svoj objem.

4. Podlejeme horúcou tekutinou. Na začiatku dáme len 150 ml a ak sa nám na konci bude zdať polievka príliš hustá, zriedime ju. 

5. Varíme asi 5 minút a podlejeme smotanou. Pridáme tiež lahôdkové droždie a ešte 1 minútu necháme prevrieť. 

6. Odstavíme, pridáme miso pastu a zmixujeme na krém. 

7. Podávame so semienkami a ozdobíme bylinkami podľa chuti.


 

Kokosová ryža s bielou fazuľou

Ingrediencie:

1/2 hrnčeka naturálnej jazmínovej alebo basmati ryže 
1/2 cibule
1 strúčik cesnaku
1/4 ČL kurkumy
1 ČL oleja
1/3 ČL soli 
zelená časť jarnej cibuľky (asi 6 cm kúsok)
1 menšia mrkva
1 hrnček horúceho zeleninového vývaru
50 ml kokosovej smotany (alebo mlieka z plechovky) 
trošku čerstvého alebo sušeného tymianu 
čerstvá citrónová šťava na dochutenie 
3 PL bielej fazule uvarenej včera 

Postup:

1. Opláchnutú celozrnnú (naturálnu) ryžu dáme namáčať aspoň na 4 hodiny do studenej vody. 

2. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na osolenom oleji.

3. Pridáme popučený alebo nasekaný cesnak a krátko restujeme. 

4. Prihodíme kurkumu, tymian a na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a mrkvu nakrájanú na menšie kocky (1/4 kolieska). Všetko restujeme asi minútu na miernom ohni.  

5. Vložíme odkvapkanú ryžu, dobre premiešame aby chytila žltú farbu a zalejeme horúcim vývarom a kokosovým mliekom. 

6. Premiešame a prikryté dusíme do zmäknutia ryže (25 - 30 minút) 

7. Hotovú odstavenú ryžu osviežime troškou citrónovej šťavy a primiešame 3 PL uvarenej bielej fazule. 

8. Podávame s petržlenovou vňaťou a/alebo čerstvými šalátovými listami. 

VEČERA

Šalát z belugy a quinoy

Ingrediencie:
1/3 neveľkého hrnčeka šošovice beluga suchej
1/4 hrnčeka quinoy nevarenej
1/2cibule alebo biela časť jarnej
1/2 červenej papriky (zelenina)
1 PL  oleja
1 PL umeoctu
soľ
voda
trošku mletého čierneho korenia
trošku sušenej bazalky
polníček alebo iný šalát
trošku zelenej časti jarnej cibuľky

Postup:

1. Začneme belugou, ktorú poriadne prepláchneme a dáme variť do vody. Varíme 20 min a potom pridáme asi 1/4 ČL soli a varíme ešte 5 min. Má byť uvarená, ale ostať chrumkavá. 

2. Quinou uvaríme podľa návodu (10-15 min) v 1,5 násobku vody s troškou soli.

3. Medzitým nakrájame cibuľu na jemné prúžky a dáme marinovať do 1 PL umeoctu.

4. Červenú papriku nakrájame na približne 1 cm veľké kocky.

5. Ak sú beluga a quinoa uvarené, dáme na panvičku opiecť papriku na 1 PL oleja.

6. Za občasného miešania restujeme 6 minút. Odstavíme.

7. Pridáme uvarenú belugu bez tekutiny a quinou. Ak ste ich varili vopred, trochu ich s paprikou prehrejte.

8.  Doplníme marinovanú cibuľku a dochutíme bazalkou a čiernym korením.

9. Podávame s listovým šalátom, troškou kvasenej zeleniny a zelenou časťou jarnej cibuľky.