JEDÁLNIČEK - DEŇ 4
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a zeleninou
- Miso polievka s bielou fazuľou
- Mrkva dusená na rozmaríne s kuzu a ryžou varenou v utorok
- Dlhé ryžové rezance so zeleninou a tempehom z woku
RAŇAJKY

Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou
Ingrediencie:
50 g červenej šošovice polenej, lúpanej
1 PL slnečnicových jadierok nepražených a nesolených
soľ podľa chuti (asi na špičku noža )
sušená bazalka
3-4 ks sušených paradajok v oleji
Postup:
1. Červenú šošovicu poriadne opláchneme v studenej vode a dáme variť do dvojnásobku vody so soľou, slnečnicovými jadierkami a sušenou bazalkou. Trvá to približne 15 minút.
2. Necháme trochu vychladnúť a prebytočnú vodu zlejeme.
3. Uvarenú šošovicu dáme do mixéra, pridáme oodkvapkané sušené paradajky v oleji a dobre zmixujeme.
4. Podávame na kvalitnom kváskovom chlebíku. Doplníme sezónnou zeleninou, bylinkami a/alebo kvasenou zeleninou.
OBED

Miso polievka s bielou fazuľou
Pri varení tejto polievky postupujte rovnako ako pri miso polievke v deň 1, len na posledné 2 - 3 minúty pridajte uvarenú bielu fazuľu. Dajte približne 3 PL na porciu polievky.
Môžete ju tiež dochutiť majoránkou.

Mrkva na rozmaríne s kuzu
Ingrediencie:
1 stredne veľká mrkva
1/2 menšej cibule
5 - 6 lístkov čerstvého rozmarínu
soľ na špičku noža
200 ml horúceho zeleninového vývaru
1 ČL oleja
1 ČL škrobu kuzu
Shouy alebo Tamari na ochutenie
Postup:
1. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Cibuľu nakrájame na jemné prúžky. Rozmarín nasekáme nadrobno.
2. Na posolenom oleji speníme cibuľu a prihodíme mrkvu a rozmarín. Dve minútky restujeme.
3. Zalejeme horúcim vývarom a prikryté dusíme 15 minút.
4. Dochutíme sójovou omáčkou Shoyu alebo Tamari a pridáme lyžičku prášku kuzu, ktorý sme rozmiešali v troške studenej vody.
5. Všetko dobre premiešame a ešte minútu varíme, kým šťava mierne nezhustne.
6. Podávame s ryžou posypanou sezamom a s kvasenou zeleninou. Môžeme doplniť o petržlenovú vňať alebo čerstvé šalátové listy.
VEČERA

Rezance so zeleninou a tempehom z woku
Ingrediencie:
70 - 80 g ryžových rezancov
100 g údeného alebo smaženého tempehu (pol balenia)
1 menšia mrkva
pol cibule
čerstvý hrášok vylúpaný (za hrsť) - nemusí byť
hrsť brokolice
1 PL oleja (najviac sa hodí sezamový, ale nie je to nutnosť)
soľ
omáčka Shoyu/Tamari
ryžový ocot alebo citrónová šťava
mletý koriander
pol cesnaku alebo trochu sušeného (nemusí byť)
1 ČL maizeny alebo kuzu
1 ČL sezamu natural
INÉ VARIANTY:
namiesto hrášku môžete dať pokrájanú špargľu, čínsku kapustu alebo na kocky nakrájanú červenú papriku
Postup:
1. Postavíme vodu na cestoviny, ktoré uvaríme podľa návodu.
2. Všetku zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu krájam našikmo na podlhovasté kúsky. Cesnak na jemné plátky. Hrášok vylúpeme. Tempeh nakrájame nadrobno.
3. Do woku alebo vyššej panvičky dáme olej. Rozpálime, mierne osolíme.
4. Prihodíme len mrkvu, ktorú dvomi vareškami nadhadzujeme asi 3 - 4 minúty. Držíme silnejší plameň.
5. Potom pridáme len brokolicu a postup opakujeme 3 minúty.
6. Ďalej pridáme cibuľu a nadhadzujeme asi 2 minúty.
7. Pokračujeme s hráškom a nadhadzujeme 2 - 3 minúty.
8. Až teraz pridáme tempeh a prilejeme sójovú omáčku, ocot/citrónovú šťavu, pridáme cesnak a koriander.
9. Prilejeme za varešku horúcej vody z cestovín.
10. Maizenu alebo kuzu zmiešame s troškou studenej vody a pridáme do woku. Po minúte odstavíme.
11. Posypeme sezamom a podávame