JEDÁLNIČEK - DEŇ 3
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Fermentovaná ovsená kaša
- Mrkvovo - batátový krém so smaženým cícerom a pečená polenta.
- Brokolicový šalát s nakladaným tofu
RAŇAJKY

Fermentovaná ovsená kaša
Ingrediencie:
60 g ovsených vločiek
voda
mletá škorica alebo vanilka
jačmenný alebo ryžový slad
nepražené mandle
INGREDIENCIE NA OBMENU KAŠE:
chia semienka/mleté ľanové semienka
vlašské orechy
kakao alebo karob
kokosové chipsy
Postup:
1. Vločky v hrnci 3x prepláchneme studenou vodou a necháme vyplávať na povrch nečistoty, ktoré zlejeme.
2. Zalejeme vlažnou vodou a prikryté necháme cez noc fermentovať pri izbovej teplote. Môžeme pridať trochu škorice alebo vanilky.
3. Ráno len mierne ohrejeme, aby sme nezničili cené látky, ktoré vznikli fermentáciou.
4. Môžeme primiešať chia semienka alebo mleté ľanové semienka a chvíľu nechať postáť.
5. Na tanieri dochutíme sladom, orechami, kakaom či karobom
6. Ak máte radi kokosové chute, primiešajte trošku kokosovej smotany
OBED

Mrkvovo-batátový krém so smaženým cícerom
Ingrediencie:
1 mrkva
polovica batátu
polovica cibule alebo 1 šalotka
250 - 300 ml horúceho zeleninového vývaru
1 ČL oleja
soľ podľa chuti
bobkový list
kúsok škorice v celku (alebo trochu mletej)
2 guľôčky nového korenia
2-3 PL kokosovej smotany
1/2 ČL bielej miso pasty
uvarený cícer zo včera
1 ČL oleja na smaženie
väščia štipka soli
1/4 ČL kurkumy
štipka mletého koriandru
trochu Shoyu alebo Tamari omáčky
Postup:
1. Zeleninu nakrájame na kúsky.
2. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme so soľou dobiela na oleji.
3. Pridáme mrkvu a batát, zalejeme horúcim vývarom aby len trochu prekryl zeleninu.
4. Prihodíme všetko korenie a dusíme pod pokrievkou 15-20 minút.
5. Keď je zelenina mäkká, vyberieme všetko korenie a pridáme smotanu. Krátko prevaríme.
6. Odstavíme z ohňa, pridáme miso pastu a zmixujeme na krém.
7. Môžeme ochutiť trošičkou umeoctu, ale polievka by mala mať príjemne nasladlú chuť.
8. Teraz sa vrhneme na cícer. Na panvici ohrejeme olej so soľou, primiešame kurkumu a pridáme cícer.
9. Zasypeme koriandrom a na trochu silnejšom ohni restujeme do chrumkava. Ku koncu ochutnáme a ak je cícer menej slaný, pridáme trošku Shoyu alebo Tamari omáčky. Dobre premiešame a na tanieri navrstvíme na polievku.

Pečená polenta s rozmarínom
Ingrediencie:
1 hrnček polenty (kukuričnej krupice)
3 hrnčeky vody
1/2 ČL soli
1 PL oleja vhodného na pečenie
niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu
Postup:
1. Vodu dáme variť do hrnca. Ak zovrie, znížime plameň, pridáme soľ a pomaly nasypeme polentu. Pomiešame len zľahka navrchu.
2. Varíme 30 minút pod pokrievkou bez miešania.
3. Uvarenú polentu dobre premiešame. Ak by sa vám zdala príliš hustá, pridajte trošku vody a ešte minútu povarte. Polenty sa môžu mierne líšiť. Mala by byť určite hustejšia, ako ranná polentová kaša.
4. Teplú polentu opatrne nalejeme do pekáča alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne rozvrstvíme po celej ploche. Necháme ztuhnúť.
5. Tuhú polentu potrieme alebo postriekame olejom a nakrájame na rovnomerné kúsky (viď fotka). Posypeme vetvičkami rozmarínu.
6. Trošku polenty môžete ochutnať a ak by sa vám zdala málo slaná, trochu ju povrchu posoľte.
7. Takto pripravenú polentu dáme zapiecť do rúry na 200 stupňov na približne 20 minút. Záleží na tom, akú chrumkavú polentu chcete mať.
VEČERA

Brokolicový šalát s nakladaným tofu
Ingrediencie na nakladané tofu:
1/2 kocky bieleho tofu (asi 100 g)
1 PL nálevu zo sušených paradajok v oleji (môžete nahradiť olivovým olejom)
2 ks sušených paradajok v oleji
1 - 2 ČL umeoctu
sušená bazalka
Ingrediencie na šalát:
150 g brokolice
1 ČL oleja (dávam olivový alebo sezamový)
1/4 ČL soli
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
hrsť čerstvých šalátových lístkov (hodí sa napríklad polníček či baby špenát)
Postup:
1. Deň vopred naložíme tofu.
2. Nakrájame ho na asi centimetrové kocky a v menšej uzatvárateľnej nádobke ho premiešame s nálevom s paradajok a s dvomi nadrobno nasekanými sušenými paradajkami.
3. Dochutíme sušenou bazalkou a umeoctom. Dáme najprv 1 lyžičku umeoctu, ochutnáme a ak treba, pridáme ešte jednu.
4. Dobre premiešame o odložíme do chladničky.
5. Prípravu samotného šalátu začneme brokolicou. Umyjeme ju, rozdelíme na ružičky a dáme naparovať na 5 minút.
6. Medzitým očistíme strúčik cesnaku a nakrájame ho na tenučké plátky.
7. Olej na panvičke osolíme a do teplého pridáme cesnak. Na miernom ohni restujeme, kým nezačne cesnak voniať. Trvá to len 10 - 15 sekúnd. Dlhšie ho nerestujte, zhorkol by vám.
8. Do panvice pridáme naparenú brokolicu a zasypeme troškou čierneho korenia.
9. Opekáme asi 2 minúty.
10. Zmes na tanieri premiešame s tofu a čerstvými šalátovými lístkami. Môžeme posypať troškou sezamových alebo slnečnicových jadierok.