ÚVOD - 5 PRINCÍPOV DETOXU 

V treťom kroku úvodného modulu sa dostávame k princípom, ktoré sú základom nášho Detox programu. Ak to trochu zjednoduším, môžem vlastne povedať, že celá očista je postavená na týchto piatoch bodoch. 

V druhom a treťom týždni je pre vás pripravený jedálniček s receptami na každý deň. Je len na vás, či ho budete dodržiavať. Ja vám to, samozrejme, odporúčam. Hlavne, ak ste začiatočníci. No ak dodržíte nižšie popísané princípy, vlastne to nie je nevyhnutné. Zachovajte ale pestrosť a sezónnosť surovín. 

Akými princípmi sa teda budete riadiť?

  1. Vylúčenie niektorých potravín
  2. Obmedzenie niektorých potravín
  3. Pitný režim
  4. Prestávky medzi jedlami
  5. Príprava zeleniny 

 

  • VŠETKY ŽIVOČÍŠNE POTRAVINY 
     mäso, mlieko a mliečne výrobky, vajíčka 
     výrobky, ktoré ich obsahujú (niektoré pečivo, zákusky, polotovary, cukrovinky,..)
  • CUKOR, MED a SIRUPY
     biely rafinovaný cukor, trstinový cukor, kokosový cukor, agáve sirup (pri pravidelnej konzumácii veľmi škodí pečeni)
     na sladenie budeme používať  jačmenný alebo ryžový slad, ak máte bezlepkovú diétu tak ryžový sirup- poznámka: ak máte zdroj kvalitného medu od včelára, ktorý je NEPASTERIZOVANÝ, môžete takýto med použiť na občasné dosladenie NEPEČENÝCH dezertov 
  • POLOTOVARY, KONZERVY, MRAZENÉ VÝROBKY 
  • ZEMIAKY 
    obsahujú toxický solanin a my sa počas programu chceme toxínom vyhnúť . Je to samozrejme na vás, ale je dobré vedieť, že najviac ho obsahujú staré zemiaky, konzumované viac ako 5 mesiacov po ich zbere.   

    Na to, aby sme sa jednorazovo otrávili solaninom, by sme pri váhe 70 kg museli zjesť 2 kg zemiakov. To samozrejme nezjeme, ale ako sa vraví "Sto krát nič umorilo vola", takže ak jeme zemiaky pravidelne a často, zabezpečujeme si pravidelnú dávku toxického solaninu.  

    Solanín nie je jediný toxín, s ktorým prichádzame denne do styku, takže negatívny efekt na naše telo sa kumuluje. Nedokážeme eliminovať všetky toxíny. Ale mnoho máme vo vlastných rukách. 

    Ak viete anglicky, odporúčam prečítať tento zdroj: http://flipper.diff.org/app/items/info/6569               

     

     

     

  • PEČIVO 
    Ponecháme si len občas kvalitný kváskový chlieb, ideálne celozrnný. Pri bezlepkovej diéte odporúčam pre prípad núdze ryžové chlebíčky. Pozor na rôzne balené (fit či bezlepkové) chleby. Pridávajú sa do nich často rôzne látky, ktorým je fajn sa radšej vyhnúť. Čím dlhší výčet zložiek na obale, tým horšie. 
  • OVOCIE 
    Narozdiel od zeleniny, ovocie nemá zásadotvorný účinok na telo (výnimkou je citrón).
    Obsahuje veľa jednoduchých cukrov.
    Ovocie si ponecháme len ako dezertnebudeme ho pridávať ani do ranných obilných kaší. Kombinácia obilia a ovocia je pre črevá veľmi nepriaznivá. Organizmus pri trávení vždy uprednostní jednoduché cukry (ovocie) a nestrávené obilie (to sú zložité cukry) potom v črevách kvasí. Na to odporúčam dať si pozor zvlášť vtedy, ak trpíte na problémy s kvasinkovými infekciami.

         Preferujeme lokálne ovocie pred exotickým, môžeme ho kombinovať s orechami,     semienkami či kokosovým alebo mandľovým jogurtom.     

          Poznámka: V lete si aj ja dám občas do rannej kaše letné bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky, černice), ktoré má pomerne nízky obsah cukru. Ale nerobím to každý deň. 

                  

  • Ráno nalačno vypijeme 1 pohár vlažnej až mierne teplej vody (nikdy nie studenej, ani v lete)  s polovicou vytlačeného citrónu alebo 1 PL jablčného octu (ocot má o niečo väčší očistný efekt, než citrón).  Úplne postačí 200-250 ml vody. Doplníme tak potrebné tekutiny, po dlhej noci, rozprúdime krv v tele a naštartujeme metabolizmus. 
  • 15 minút pred jedlom, počas jedla a aspoň 30 minút po jedle nič nepijeme. Nechceme riediť žalúdočné šťavy, čo by spomalilo trávenie jedla. Tu sa trochu zastavím. Pitie počas jedla je naozaj nešťastný celospoločenský zvyk. Ak ste zvyknutý piť, budete sa asi na začiatku cítiť zvláštne. Za pár dní si zvyknete, ale ak by bolo najhoršie, dajte si malý dúšok vody, kým sa naučíte úplne nepiť. 

        UPDATE: Dostali sa ku mne informácie, že štúdie toto vyvracajú. Že pitie  počas jedla neriedi žalúdočné šťavy, respektíve len na krátku dobu. Takže vás o tom chcem  informovať. Mne osobne pitie počas jedla nevyhovuje, cítim sa potom ako balón. Je samozrejme rozdiel, či vypijeme pár dúškov alebo 300-500 ml. Takže k tomu pristupujte individuálne a vnímajte svoje telo, čo vám povie. 

  • Ak pijete kávu, skúste ju počas detoxu nepiť. Dá sa nahradiť obilnou kávou, alebo iným teplým nápojom (čajom).  Ak by to nešlo (som kávičkár, rozumiem vám:-)), pokúste sa obmedziť kávu na 1-2 šálky denne. Dôležité je, aby ste si do nej nedali cukor ani mlieko a dopriali si ju najskôr pol hodinu po jedle. 
  • Vodu je v rámci pitného režimu veľmi vhodné doplniť japonským čajom bancha. Ale nie je to nevyhnutné. Tento čaj je zásadotvorný, obsahuje minerálne látky a zoženiete ho v zdravej výžive. Na bežné pitie sa varí slabší, môže sa lúhovať až tri krát (2 - 3 minúty, 5 minút, 10 minút) 
  • Pre podporu vylučovania toxínov vám odporúčam žihľavový čaj. Žihľava patrí medzi najúčinnejšie krvotvorné liečivé rastliny. Čistí krv, čo je práve na jar veľmi žiadúce. Má teda silné detoxikačné účinky. Alebo si kúpte čistiacu bylinnú zmes. Predávajú sa v lekárniach alebo v zdravej výžive. Ovocné, zelené ani čierne čaje vám počas detoxu neodporúčam, prípadne len v obmedzenej miere. 

Koľko tekutín vypiť? 

Viem, že nám pitie litrov vody odporúčajú z každej strany, ale mnohí odborníci varujú, že ani s tekutinami sa to nemá preháňať. Nadmiera tekutín tiež zaťažuje obličky, ale aj srdce. Vypiť naraz väčšie množstvo tekutiny (viac ako 300 ml) je zaťažujúce aj pre žalúdok.  

Všeobecne platí, že ak je vo vašej bežnej strave dostatok "tekutých" pokrmov, teda polievky, omáčky, kaše, tak to s pitím preháňať nemusíte. Stačí k tomu prijať ešte zhruba 1-1,5  litra tekutín. Záleží tiež od vonkajšej teploty a od toho ako veľmi sa potíme. Odporúča sa najviac piť dopoludnia, o niečo menej menej popoludní a navečer by sme mali piť najmenej. Večerné neskoré nápoje ale aj jedlo neskoro večer zaťažujú obličky. Šálka bylinkového čaju cca 2 hodiny pred spaním je v poriadku. 

 

Tento princíp vyvracia ďalší mýtus. O tom, že máme jesť často a pomenej. 

  • Nedávne vedecké štúdie potvrdzujú, že náš organizmus potrebuje medzi jedlami aspoň troj-hodinovú pauzu. Staré civilizácie to vedeli tiež a naše babičky určite každú chvíľu niečo nechrúmali :) Doprajte si pokojne aj štvor-hodinovú prestávku, ak vám to bude príjemné. Dáte svojmu telu možnosť oddýchnuť si od trávenia a zregenerovať. 

Tento princíp vám veľmi odporúčam aj v prípadoch, kedy na vás "niečo lezie" alebo už ste ochoreli. Dáte telu šancu liečiť sa, ak nebude musieť neustále niečo tráviť. 

  • Očistný jedálniček som postavila na TROCH hlavných jedlách (najedzte sa pokojne do sýta) a jednom snacku. Zámerne sa vyhýbam slovu desiata či olovrant, pretože to, kedy si dáte snack by malo záležať na vašom dennom rytme. 
  • Ak raňajkujete skoro ráno (napríklad o 6 hod) a obed máte neskôr (napríklad o 13 hod), dajte si snack ako desiatu medzi raňajkami a obedom. Ja zvyknem raňajkovať okolo 8 hod, takže mám snack popoludní. U mňa je to olovrant. Aj u snacku je potrebné dodržať 3-hodinovú prestávku medzi jedlami.

 

Tento princíp som si nechala na koniec, ale je skutočne veľmi zásadný. Hlavnou očistnou zložkou našej stravy je tepelne upravená a čerstvá zelenina. Tepelne upravenú zeleninu vieme tráviť lepšie, než surovú. Nemáme žalúdky ako prežúvavce :) Preto by sme mali dávať prednosť tepelne upravenej zelenine. Čo neznamená, že nemáme jesť aj surovú zeleninu, ale v menšej miere ako varenú, parenú, dusenú, či pečenú. V lete si môžeme dopriať viac čerstvej zeleniny, v zime naopak menej. 

  • Tepelne upravená zelenina má jeden háčik - zhruba pol hodinu po uvarení začína strácať svoju zásaditosť. Teda, dá sa povedať, aj schopnosť detoxikovať.
  • Obedy a večere si môžete pripravovať dopredu (aj na druhý deň), ale je dôležité, aby ste jedlo vždy doplnili PRÁVE uvarenou zeleninkou (zeleninová polievka na obed, alebo naparená či uvarená brokolica, mrkva či karfiol...) a čerstvou zeleninou (reďkovka, jarná cibuľka, uhorka, kaleráb, šalátové listy...).
  • Ak nemáte túto možnosť (napríklad ste v práci), vezmite si so sebou len kvasenú a čerstvú zeleninu. Tepelne upravenú zeleninu si potom dáte na večeru. 
  • Je tu ešte jedno riešenie, ktoré bežne využívam napríklad do práce, či na výlety. Mám kvalitnú termosku na jedlo, do ktorej pripravím obed aj s uvarenou zeleninou. Naplním ju doplna, dobre zavriem a takto si uvarená zelenina udrží svoju zásaditoť  aj niekoľko hodín. 

Poznámka: Toto je Detox program, preto som pre vás pripravila naozaj všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete k poriadnemu detoxu vedieť a samozrejme s vedomím, že je to na 2-3 týždne. Je na vás, do akej miery všetko v rámci detoxu aplikujete, moje odporúčanie je, že čím väčšie zdravotné problémy, tým viac by som sa radami radila. 

V bežnom živote (po detoxe) vždy vychádzame z možností, ktoré máme. Zelenina je zdravá za každých okolností, nielen pol hodinu po uvarení. Nechceme sa jedlom stresovať a neustále nad ním premýšľať. 

Tu si môžete stiahnuť a vytlačiť 5 PRINCÍPOV DETOXU