ÚVOD - 4 ČISTIACE ORGÁNY

Skôr než sa pustíme do očisty, je dobré rozumieť tomu, ako v tomto zmysle funguje naše telo. 
Jedná sa o celostný pohľad na človeka, ktorý vychádza z čínskej medicíny. Nejde o popieranie poznatkov klasickej  medicíny, ale skôr o ich doplnenie a trochu iný uhol pohľadu. Ten sa viac zameriava na vzájomné prepojenie jednotlivých orgánov, na energiu medzi nimi. Možno vás to prekvapí, ale tieto orgány sú silne prepojené aj s našou psychikou. Ak je niektorý orgán zaťažený
a oslabený, prejaví sa to na našej psychike. No funguje to aj naopak. Dlhodobé trápenia či stresy môžu daný orgán poškodiť. 

Naše telo má 4 orgány, ktoré sa podieľajú na očistných mechanizmoch.
Tradičná čínska medicína nevníma tieto orgány samostatne, ale ako vyššie celky. Môžeme ich nazvať energetické okruhy. Je to pomerne obsiahla téma, ktorú som sa vám do tohto programu snažila zjednodušiť. 

Ročné obdobie, kedy je treba obličky (ledviny) najviac chrániť a posilňovať: ZIMA

Regulujú tekutiny v organizme.
Porucha funkcií obličiek sa prejavuje častým či bolestivým močením, ale aj opuchmi tela.
Na psychickej úrovni zase strachom, nízkym sebavedomím či úzkosťami. 
Častým prejavom oslabených obličiek sú, najmä v zime, studené ruky a nohy. 

Obličky oslabuje:

  • Nadbytok bielkovín (živočíšnych aj rastlinných). Bielkoviny sú pre nás veľmi dôležité, ale ak ich príjem je extrémny, máva to na obličky negatívny vplyv. 
  • Prehnané solenie, ale aj nedostatok soli v potrave. Prieľa soli býva častejší problém, mnoho jedál (údeniny, syry, polotovary, oriešky, slané pochutiny,..) obashujú soli priveľa.
  • Dosoľovanie jedál (preto soľ zapracujeme do pokrmu hneď na začiatku varenia a na prípadné dosolenie budeme používať ochucovadlá, v ktorých je už soľ zapracovaná)
  • Málo alebo príliš veľa tekutín (ideál je vypiť približne 2-2,5 litra tekutín denne) 
  • Podľa TČM oslabuje obličky solanín, ktorý sa nachádza v ľuľkovitých rastlinách. Najviac v zemiakoch. Je len obmedzené množstvo výskumov na ľuďoch, ktoré by toto potvrdzovali, ale štúdie na zvieratách to naznačujú. Zvlášť konzumácia zelených, poškodených alebo naklíčených zemiakov, kde je koncentrácia solanínu vysoká. Vysoký obsah solanínu je v surových zemiakoch, na to pozor. My sa počas detoxu zemiakom vyhneme, pretože zvlášť u zemiakov starších ako 5 mesiacov býva koncentrácia solanínu vyššia. Ľudia s chronickým ochorením obličiek by sa mali solanínu striktne vyhýbať. 
  • Večerné jedlo po 19 hodine (v zime po 18 h). Pravidelné "uzobávanie" pri telke sa v tomto prípade tiež počíta. 

Obličky posilňuje:

  • Konzumácia fazule, najviac im pomáha druh ADZUKI 
  • Strava s nižším obsahom soli
  • Teplé soľné obklady na ľadviny (odporúčajú sa hlavne v zime, kedy ľadviny trpia najviac)
  • V zime je dôležité viac spať a odpočívať a chrániť si obličky vhodným teplým oblečením.

Ročné obdobie, kedy je treba zamerať sa na podporu pečene: JAR

Zabezpečuje obeh krvi a energie, skladuje krv. Zodpovedá za viac ako 500 rôznych metabolických procesov v tele. Vytvára žlč, ktorá sa potom skladuje v žlčníku. 

Je na vrchole svojich síl práve na jar. Preto by sme jej v tomto období mali venovať najväčšiu pozornosť. 

Pečeň oslabuje:

  • Chemické látky a ťažké kovy v prostredí a potravinách (hnojivá, konzervanty, stabilizátory,..).
  • Plesne z potravín (často sú to orechy, menej kvalité alebo dlhšie otvorené orechové maslá, starší chlieb a pečivo, nahnitá zelenina...).
  • Nadmiera tuku, zvlášť živočíšneho (ale škodí jej akýkoľvek tuk, ak ho konzumujeme priveľa)
  • Priveľa pečiva a pečených jedál.
  • Nadbytok jedla celkovo (priveľké porcie, prejedanie sa).
  • Koncentrovaná fruktóza (napríklad agáve sirup), rafinovaný biely cukor a glukózovo-fruktózové sirupy.
  • Stres, nezvládaný a nespracovaný hnev (hlavne pravidelný a dlhodobý). 

            Pečeň posilňuje:

  • Zelená zelenina (hlavne parená, krátko varená, blanšírovaná, surová) - Vyberajte si, pokiaľ možno, lokálne pestovanú špargľu, špenát, mangold, jarnú cibuľku, pažítku, prvé jarné šaláty, brokolicu, zelený hrášok či kaleráb. 
  • Zelenina s obsahom síry a sulforafanu - brokolica, karfiol (květák), kapusta (zelí), kel, čínska kapusta, pak choi, cibuľa, cesnak. Najviac sulforafanu majú brokolicové klíčky a brokolica. Ale je potrebné vedieť ako ich pred varením upraviť, aby sa z nich sulforafan uvoľnil. To sa v tomto kurze naučíš.
  • Redkvičky, najviac biela reďkev tzv. daikon. Ale všetky druhy redkvičiek sú pre pečeň veľmi vhodné. Podporujú tvorbu žlče a podporujú detoxikáciu.
  • Rôzne klíčky a mikrozelenina (výborné sú mungo klíčky, klíčky hrášku či reďkovky)
  • Kvasená zelenina (kyslá kapusta, krátko kvasená zelenina). 
  • Kyslá chuť (jablčný ocot, vinný ocot, citrón).
  • Jarný pôst bez tuku a bielkovín - ale len u ľudí bez porúch príjmu potravy, bez častého diétovania a jojo efektov. 
  • Morská riasa Wakame (budeme ju používať v detoxikačnom vývare).
  • Bylinky - ostropestrec, púpava (pampeliška) , žihľava (česky kopřiva) patrí medzi najúčinnejšie krvotvorné liečivé rastliny. Čistí krv, čo je práve na jar veľmi žiadúce. Podporuje sa tým pečeň.

Žihľavový čaj (najlepšie z čerstvých mladých lístkov) si pripravíte tak, že kopcovitú polievkovú lyžicu žihľavy zalejete 250 ml vriacej vody. Prikryté necháte 10 minút a scedíte. Mierne teplý čaj pijete medzi jedlami, 3x denne po dobu 2-3 týždňov. Nie dlhšie.

 

PĽÚCA

Ročné obdobie, v ktorom sú pľúca na vrchole svojich síl: JESEŇ 

Odstraňujú  nečistoty  z tela dýchaním a kožou.
Sú dôležitým zdrojom energie, okysličujú organizmus.

Pľúca oslabuje:

  • Potraviny, ktoré ich zahlieňujú ako mlieko a mliečne výrobky, priveľa pečiva a bielej múky
  • Prevaha suchej stravy (málo polievok, omáčok, kaší). 

Pľúca posilňuje:

  • Správne dýchanie, pravidelné dychové cvičenia a smiech.
  • Pohyb na čerstvom vzduchu a to aj v zime.
  • Husté polievky, omáčky, vývary.
  • Jačmeň, slzovka (hatomugi).
  • Pikantná chuť (zázvor, cesnak, chren, čili,...).
  • Rôzne bylinky a korenie (rasca, koriander, kurkuma, čili, rozmarín, saturejka, mäta, šípky, rakytník,  echinacea...).
  • Lotos (lotosový koreň). 

HRUBÉ ČREVO

Je dôležitou súčasťou tráviaceho systému, odvádza z tela zvyšky potravín. Ak nefunguje správne, zvyšky sa hromadia a zaťažujú organizmus. Patologické prejavy sú zápcha alebo hnačka. 

Má vplyv na pridružený orgán pľúca, preto často býva zápcha či hnačka predvojom respiračných problémov.  

Hrubé črevo oslabuje:

  • Nadbytok mäsa, ktoré v črevách ostáva pridlho a dochádza k tvorbe kvasiniek a nevhodných baktérií.
  • Málo vlákniny.
  • Málo pohybu, ktorý je potrebný pre peristaltiku čriev.
  • Strava s veľkým podielom priemyselne spracovaných potravín (údeniny, hotové jedlá, polotovary, konzervy, extrudované výrobky, balené či predmrazené pečivo, limonády, klasické komerčné cukrovinky).

Hrubé črevo posilňuje:

  • Dostatok vlákniny (strava bohatá na zeleninu, celozrnné obilniny a strukoviny). 
  • Chôdza, pohyb.

Recepty v tomto detoxe sú pripravené bez mäsa a mlieka. Ak mäso ale bežne
a pravidelne jedávate, nemusíte s ním úplne prestať, ak to nezvládnete. Skúste vynechať červené mäso a dajte si diétne biele mäso či rybu. Maximálne raz týždenne mäso a raz rybu. 

Vyskúšajte na dva týždne vyradiť mlieko a mliečne výrobky. Vrátiť sa k nim môžete kedykoľvek potom.