ORECHY A SEMIENKA 

Orechy a zvlášť semienka či jadierka sú veľmi kvalitným zdrojom zdravých tukov a ďalších cenných látok. Rozhodne sa oplatí zaradiť ich do bežného jedálnička. S ich konzumáciou to však netreba preháňať, platí tu pravidlo "menej je viac".
Ak chcete, aby vám prospievali, mali by ste ich špeciálne upraviť. Pripravte si ich už teraz vopred       a skladujte v chladničke. V ďalších týždňoch ich budete mať po ruke a ušteríte čas. 

Zdravá príprava orechov a semienok

V prvom rade ich kupujte vždy naturálne. Teda nepražené, nesolené a neochutené.

Ďalej je dôležité, aby ste ich nejedli priamo z vrecúška. Spracujte ich radšej tak, aby ste ich čo najviac zbavili nečistôt a prípadných plesní  (a teda aj toxínov). Možností je niekoľko, no vždy je základom prepláchnuť orechy a semienka v studenej vode. Následne ich upravte podľa návodov nižšie.

Koľko je primerané množstvo? Približne jedna neveľká hrsť. Pre deti je to ich hrsť, nie dospelácka. Tehotné a kojacie ženy si môžu trochu pridať. 

Ako konzumovať orechy a semienka:

  • ako zdravý snack samostatne alebo s ovocím (čerstvým alebo sušeným)
  • ako posýpky jedla - na rizoto, cestoviny, do šalátu, do krémových polievok 

V obidvoch prípadoch semienka/orechy prepláchite v studenej vode a potom osušte na panvici na miernom plameni, bez tuku. Alebo v rúre predhriatej na 200 stupňov. Trvá to približne 10 minút, občas premiešajte. 

Ak chcete zvýrazniť ich chuť, kvapnite na panvičku ku semienkam niekoľko kvapiek omáčky Tamari alebo Shoyu.

  • orechové a semienkové masla používam do rannej kaše, na lievance či palacinky alebo ich pridávam do šalátových zálievok alebo dipov. Aj tu platí, že by sme to nemali preháňať s množstvom, stačí jedna čajová lyžička na porciu. Ak chcete zhodiť pár kíl, či počas jarného detoxu kedy chceme posilniť pečeň, skúste obmedziť tieto masla a dajte si ich napríklad len cez víkend. 

Vždy si vyberajte kvalitné masla, kde orechy či semienka tvoria 100% obsahu. Teda také, kde nie je pridaný cukor, palmový olej a podobne. 


  • semienka môžete variť s obilninou alebo ich pridať k zelenine pri varení omáčky a potom zmixovať

Predtým ich nezabudnite opláchnuť v studenej vode.

Vyskúšajte napríklad uvariť celozrnnú ryžu s 1 PL ľanových semienok.  
Do omáčky najčastejšie pridávam slnečnicové jadierka. 

Jadierka môžete pridávať aj do nátierok. Vyskúšajte napríklad túto výbornú a zdravú nátierku. 

Pre recept kliknite tu >>> Nátierka z červenej šošovice a sušených paradajok

 

  • orechy/semienka namáčajte cez noc 

Najčastejšie takto namáčam mandle, kešu orechy, vlašské orechy či slnečnicové semienka. Namáčaciu vodu zlejte. Orechy môžete konzumovať priamo, alebo osušiť na panvici, či zmixovať na krém. Skvelo sa hodia napríklad do ranných kaší.

Týmto spôsobom sa zbavíte nielen nečistôt, ale aj plesní a tzv. antinutričných látok. Tie bránia vstrebávaniu prospešných látok z orechov do organizmu. Namáčaním sa zároveň aktivujú cenné enzýmy.  Preto sa namáčané orechy niekedy označujú aj ako aktivované. Namáčané orechy sú najlepšou voľbou pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením. Z namáčaných orechov získa telo najviac živín. 

Vyberajte si kvalitu

Orechy sú náchylné na plesne a tzv. žltnutie tukov (oxidáciu tukov). Preto si vyberajte kvalitné produkty. Z vlastnej skúsenosti vám môžem doporučiť firmu Svět plodů.

Na stránkach www.svetplodu.skwww.svetplodu.cz nájdete široký výber veľmi kvalitných orechov a produktov z orechov, semienok, tzv. superpotraviny a mnoho ďalších produktov. 

Pri nákupe nezabudnite využiť váš bonus -  zľavu 10% zadaním kódu laskavevarenie10.