JEDÁLNIČEK - DEŇ 7
DNES NA TEBA ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Jačmenné palacinky
- Jesenná sviečková omáčka s červenou šošovicou a ovsenými knedlíkmi
- Čevabčiči zo včera
- Desiata: Jablkový koláč s amazake zo včera
RAŇAJKY

Jačmenné palacinky
Ingrediencie:
500 ml ryžového mlieka
80 g jačmennej múky
5 PL pohánkovej múky
1 PL zlatého ľanu (možno nahradiť obyčajným)
3 štipky soli
1 PL ryžového sladu alebo sirupu
olej na pečenie (používam kokosový)
Postup:
1. Ľan pomelieme. Robím to v obyčajnom mlynčeku na kávu. Ak ho nemáte ako pomlieť, tak ho vynechajte.
2. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme riedke palacinkové cestíčko. Necháme ho zhruba pol hodiny odpočívať.
3. Palacinky pečieme na nepriľnavej panvici na stredne silnom plameni s troškou oleja. Nazačiatku panvicu necháme poriadne rozohriať.
4. Obraciame opatrne a počkáme aby boli dobre prepečené, sú naozaj jemné.
5. Podávame s džemom a/alebo jednoduchou čokoládovou polevou. Tú si pripravíme tak, že zmiešame lyžicu mandľového masla s lyžicou kakaa a ryžovým sirupom podľa chuti a doriedime ryžovým mliekom.
OBED

Jesenná sviečková omáčka s ovsenými knedlíkmi
Ingrediencie:
100 g tekvice hokkaido
1 mrkva
1/2 petržlenu
malý kúsok zeleru
2 PL červenej šošovice
300-400 ml zeleninového vývaru
1/2 cibule
1/3 ČL soli
1/4 ČL kurkumy
1 bobkový list
3 guličky nového korenia
2 celé čierne korenia
1/2 ČL miso pasty (miso shiro)
jablčný ocot alebo umeocot
1 hrnček jemných ovsených vločiek
trochu vriacej vody
1/2 ČL soli
3 PL burizónov (možno nahradiť 2 - 3 PL polenty)
3 PL pohánkovej múky
hrsť nasekanej petržlenovej vňate (podľa chuti, môžete vynechať)
Postup:
1. Všetku zeleninu na omáčku nakrájame na kúsky. Budeme mixovať, preto nemusia byť úplne úhľadné.
2. Dáme ohrievať vývar.
3. Cibuľu speníme na osolenom oleji.
4. Pridáme všetku zeleninu a pár minút opekáme.
5. Pridáme všetko korenie, opláchnutú šošovicu a zalejeme horúcim vývarom. Dáme len toľko vývaru, aby bol zarovno so zeleninou.
6. Varíme 20 minút.
7. Odstavíme, vyberieme všetko korenie a pridáme miso pastu. Zmixujeme na omáčku.
8. Dochutíme jablčným octom alebo umeoctom.
9. Podávame s knedlíkmi alebo s ľubovoľnou prílohou (pšeno, cestoviny...)
Postup prípravy knedlíkov:
1. Do misky nasypeme ovsené vločky.
2. Sparíme ich vriacou vodou, len toľko aby sa vsiakla do vločiek a nebolo ju nikde vidieť.
3. Navrchu zasypeme burizónmi alebo polentou a posypeme pohánkovou múkou a soľou.
4. Voda by sa už mala vsiaknuť do všetkých vločiek a tak rukou vypracujeme tuhé cesto. Ak máme radi, môžeme do neho primiešať nasekanú petržlenovú vňať.
5. Tvarujeme guľky alebo valčeky a vhadzujeme ich do osolenej vriacej vody.
6. Z vody ich vyberieme, ak plávu na povrchu asi 5-10 minút. Čím väčšie gule sme robili, tým dlhšie necháme variť. Či sú už uvarené zistíme tak, že jeden vyberieme a vyskúšame, či je v strede uvarený.
VEČERA

Čevabčiči zo včera
Ak sa vám zvýšila omáčka z obeda, dajte si ju k tomu. Len jedlo doplňte čerstvo uvarenou zeleninou, napríklad napareným batátom alebo brokolicou.
DESIATA
