JEDÁLNIČEK - DEŇ 7

DNES NA TEBA ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Jačmenné palacinky
  • Jesenná sviečková omáčka s červenou šošovicou a ovsenými knedlíkmi 
  • Čevabčiči zo včera 
  • Desiata: Jablkový koláč s amazake zo včera

RAŇAJKY

Jačmenné palacinky

Ingrediencie:
500 ml ryžového mlieka
80 g jačmennej múky
5 PL pohánkovej múky
1 PL zlatého ľanu (možno nahradiť obyčajným)
3 štipky soli
1 PL ryžového sladu alebo sirupu
olej na pečenie (používam kokosový)

Postup:

1. Ľan pomelieme. Robím to v obyčajnom mlynčeku na kávu. Ak ho nemáte ako pomlieť, tak ho vynechajte.

2. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme riedke palacinkové cestíčko. Necháme ho zhruba pol hodiny odpočívať.  

3. Palacinky pečieme na nepriľnavej panvici na stredne silnom plameni s troškou oleja. Nazačiatku panvicu necháme poriadne rozohriať.

4. Obraciame opatrne a počkáme aby boli dobre prepečené, sú naozaj jemné.

5. Podávame s džemom a/alebo jednoduchou čokoládovou polevou. Tú si pripravíme tak, že zmiešame lyžicu mandľového masla s lyžicou kakaa a ryžovým sirupom podľa chuti a doriedime ryžovým mliekom. 

OBED

Jesenná sviečková omáčka s ovsenými knedlíkmi

Ingrediencie:
100 g tekvice hokkaido
1 mrkva
1/2 petržlenu
malý kúsok zeleru
2 PL červenej šošovice
300-400 ml zeleninového vývaru
1/2 cibule
1/3 ČL soli 
1/4 ČL kurkumy
1 bobkový list
3 guličky nového korenia
2 celé čierne korenia
1/2 ČL miso pasty (miso shiro)
 jablčný ocot alebo umeocot 


1 hrnček jemných ovsených vločiek
trochu vriacej vody
1/2 ČL soli
3 PL burizónov (možno nahradiť 2 - 3 PL polenty)
3 PL pohánkovej múky
hrsť nasekanej petržlenovej vňate (podľa chuti, môžete vynechať)

Postup:

1. Všetku zeleninu na omáčku nakrájame na kúsky. Budeme mixovať, preto nemusia byť úplne úhľadné. 

2. Dáme ohrievať vývar.

3. Cibuľu speníme na osolenom oleji.

4. Pridáme všetku zeleninu a pár minút opekáme. 

5. Pridáme všetko korenie, opláchnutú šošovicu a zalejeme horúcim vývarom. Dáme len toľko vývaru, aby bol zarovno so zeleninou. 

6. Varíme 20 minút. 

7. Odstavíme, vyberieme všetko korenie a pridáme miso pastu.  Zmixujeme na omáčku.

8. Dochutíme jablčným octom alebo umeoctom.

9. Podávame s knedlíkmi alebo s ľubovoľnou prílohou (pšeno, cestoviny...)

Postup prípravy knedlíkov:

1. Do misky nasypeme ovsené vločky.

2. Sparíme ich vriacou vodou, len toľko aby sa vsiakla do vločiek a nebolo ju nikde vidieť.

3. Navrchu zasypeme burizónmi alebo polentou a posypeme pohánkovou múkou a soľou.

4. Voda by sa už mala vsiaknuť do všetkých vločiek a tak rukou vypracujeme tuhé cesto. Ak máme radi, môžeme do neho primiešať nasekanú petržlenovú vňať.

5. Tvarujeme guľky alebo valčeky a vhadzujeme ich do osolenej vriacej vody. 

6. Z vody ich vyberieme, ak plávu na povrchu asi 5-10 minút. Čím väčšie gule sme robili, tým dlhšie necháme variť. Či sú už uvarené zistíme tak, že jeden vyberieme a vyskúšame, či je v strede uvarený. 

VEČERA

Čevabčiči zo včera

Ak sa vám zvýšila omáčka z obeda, dajte si ju k tomu. Len jedlo doplňte čerstvo uvarenou zeleninou, napríklad napareným batátom alebo brokolicou. 

DESIATA

Jablkový koláč zo včera