JEDÁLNIČEK - DEŇ 6
DNES NA TEBA ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Kaša z nahého ovsa a rozdusenej maslovej tekvice (to je tá, čo má tvar hrušky)
- Hustá zeleninová miso polievka
- Fazuľové čevabčiči s napareným batátom
- Ryžové rezance s pečenou zeleninou
- Desiata: Rýchly jablkový koláč s amazake (ak nemáš amazake, môžeš urobiť pšenový koláč s karamelizovanými jabĺčkami z blogu)
RAŇAJKY

Ranná kaša z nahého ovsa a rozdusenej maslovej tekvice
Ingrediencie:
hrnček uvareného nahého ovsa
1/2 menšej cibule
kúsok maslovej tekvice (asi 100 - 150 g)
soľ
sušený tymián
trošku čierneho mletého korenia
1 ČL oleja
slnečnicové jadierka na posypanie
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, veľké približne 1x1 cm.
2. Do menšieho kastrólika dáme na dno olej a rozotrieme ho po celom obvode.
3. Na olej rovnomerne rozvrstvíme cibuľu a na cibuľu dáme vrstvu tekvice. Nemiešame.
4. Na vrchu osolíme, okoreníme a dusíme na miernom ohni pod pokrievkou asi 5 minút.
5. Potom podlejeme troškou vody, len aby bola tak 2 mm, a ešte dusíme 15 min.
6. Po vypnutí zeleninu premiešame a môžeme trochu popučiť vidličkou.
7. Primiešame uvarený ovos, ak treba, spolu krátko prehrejeme.
8. Podávame posypané jadierkami a prípadne bylinkami (napríklad petržlenovou vňaťou či pažítkou).
OBED

Zeleninová miso polievka
Ingrediencie:
300 ml zeleninového vývaru alebo vody
polovica mrkvy
polovica petržlenu
kúsok zeleru či brokolice
soľ podľa chuti
štvrtinka cibule
1 ČL oleja
trošku mletej rasce
trošku mletej kurkumy
čierne korenie
pol ČL miso pasty
Postup:
1.Vývar alebo vodu privedieme k varu.
2. Medzitým očistíme a nakrájame mrkvu a petržlen na kolieska, zeler na kocky, cibuľu nadrobno.
3. Olej v hrnci posolíme a cibuľu v ňom necháme speniť.
4. Pridáme zeleninu a korenie a minútku opekáme.
5. Zalejeme horúcim vývarom a varíme 15-20 minút na miernom plameni.
6. Do uvarenej a odstavenej polievky pridáme miso pastu tak, že ju zmiešame v lyžici či naberačke s tekutinou z polievky a potom dobre primiešame k zbytku polievky.
7. Podávame s čerstvými bylinkami (petržlen, pažítka, žerucha..)
TIP: zeleninu nevarte zbytočne dlho, jemne chrumkavá vám bude chutiť lepšie.

Fazuľové čevabčiči
Ingrediencie:
250 g uvarených hnedých fazulí
1 cibuľa
3 PL slnečnicového oleja
1 ČL soli
1/4 ČL mletej údenej papriky (alebo sladkej červenej)
štipka čili
90 g slnečnicových semienok
1 PL cícerovej múky (alebo hrašky na zahusťovanie či pohánkovej múky)
1 batát
Postup:
1. Vopred uvaríme fazuľu, ktorú sme pred tým namáčali aspoň 10 hodín. Namáčaciu vodu zlejeme a fazuľu varíme v novej vode s kúskom riasy kombu. V tlakovom hrnci asi 45 minút.
2. Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na osolenom oleji. Pridáme papriku a čili a ešte chvíľu restujeme.
3. Polovicu slnečnicových jadierok rozmixujeme alebo nasekáme najemno.
4. Uvarenú fazuľu bez tekutiny rozmixujeme spolu s orestovanou cibuľou, rozmixovanými jadierkami a cícerovou múkou (môžeme ju nahradiť pohánkovou múkou).
5. Primiešame celé slnečnicové jadierka a necháme 15 minút odpočívať a zapneme trúbu na 180 stupňov.
6. Ruky si natrieme olejom a tvarujeme valčeky, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech.
7. Pečieme približne 20 - 25 minút a medzitým si pripravíme batát.
8. Batát ošúpeme a nakrájame na zhruba 3 mm hrubé a 5 cm dlhé kúsky. Môžu to byť aj kolieska, je to na vás.
9. Vodu v hrnci privedieme k varu a batát dáme na naparovací košík. Mierne osolíme a naparujeme 10 - 15 minút.
10. Čevabčiči podávame s batátom, horčicou a nasekanou surovou cibuľou. Nezabudneme na kvasenú zeleninu.
VEČERA

Ryžové rezance s pečenou zeleninou
Ingrediencie:
70 g neuvarených ryžových rezancov (môžu byť aj rezance typu Udon (pšenično-ryžové) alebo Soba (pohánkovo-pšeničné)
100 g hokkaido alebo maslovej tekvice (podľa toho, ktorá sa vám zvýšila)
1/2 petržlenu
1/2 mrkvy
1 menšia šalotka alebo 1/4 cibule
2 PL oleja vodného na pečenie
1 PL Tamari omáčky
1 strúčik cesnaku
bylinky - tymián alebo podľa chuti
čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
1. Rúru nastavíme na 200 stupňov.
2. Tekvicu pokrájame na mesiačiky hrubé asi pol centimetra. Mrkvu a petržlen na podlhovasté kolieska, šalotku na podobne veľké kúsky.
3. Z oleja, Tamari omáčky, popučeného cesnaku a byliniek vymiešame marinádu. Všetku zeleninu v nej premiešame a dáme na pekáč.
4. Pečieme približne 20 - 25 minút.
5. Medzitým uvaríme cestoviny podľa návodu.
6. Na tanieri všetko spolu premiešame a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
DESIATA

Rýchly jablkový koláč s amazake
Ingrediencie:
70 g celozrnnej špaldovej múky
50 g mandľovej múky
1 ČL prášku do pečiva
amazake krému (celá fľaštička bez 5-6 lyžíc, teda ak ste na kašu použili 2-3 lyžice, tak ešte odoberte 2 lyžice)
3 nastrúhané sladšie jablká
hrsť hrozienok
1/4 ČL mletej škorice
ryžový sirup (ak potrebujete dosladiť jablká)
Postup:
1. Rúru nastavíme na 180 stupňov.
2. Očistíme a na hrubškom strúhadle nastrúhame jablká. Pridáme štipku soli, škoricu a opláchnuté hrozienka. Ak potrebujeme, dosladíme.
3. V miske premiešame preosiatu múku, mandľovú múku, prášok do pečiva a trošku škorice.
4. Primiešame amazake a vytvoríme cesto.
5. Cesto rovnomerne rozvrstvíme na papierom vyložený menší pekáč alebo formu.
6. Na cesto rovnomerne rozvrtsvíme jablká a dáme piecť na 40 minút.
POZNÁMKA: Koláč pečiem v okrúhlej keramickej forme, ktorá pečie pomalšie. Zhruba po 20 minútach ho prekladám do nižšej úrovne trúby, aby sa mi vrch zbytočne nevysušil. Ak máte plechovú formu, koláč neprekladajte, len ho po polhodine skontrolujte.