JEDÁLNIČEK - DEŇ 2
DNES NA TEBA ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Kváskový chlieb s hokkaido nátierkou
- Zeleninovo - šošovicová omáčka so pšenovými kroketami alebo bulgurom
- Mrkvový perkelt na rozmaríne s ryžou a tempehom
- Desiata: Hruškový krém s kuzu
RAŇAJKY

Kváskový chlieb
s hokkaido nátierkou
Ingrediencie:
350 g tekvice hokkaido
3 strúčiky cesnaku
1 PL oleja
soľ
sušený tymián
1 ČL mandľového masla alebo sezamovej pasty tahini
1 PL umeoctu
1/2 ČL jemnej horčice
kvalitný kváskový chlieb
Pri bezlepkovej diéte: bezlepkový chlieb
TIP: Z tejto nátierky jednoducho pripravíte aj tekvicový hummus, stačí pri mixovaní pridať pár lyžíc uvareného cíceru.
Postup:
1. Trúbu nastavíme na 200 stupňov.
2. Tekvicu umyjeme a zbavíme dužiny a jadierok (necháme si ich na vývar). Nakrájame ju na približne 0,5 cm hrubé mesiačiky.
3. Kúsky hokkaida poukladáme na plechu na papier na pečenie. Potrieme alebo zastriekneme olejom a jemne každý kúsok osolíme a posypeme tymiánom. Medzi kúsky voľne položíme neošúpané strúčiky cesnaku.
4. Pečieme približne 20 minút, kým je tekvica mäkká.
5. Upečenú tekcivu a ošúpané cesnaky dáme do mixéra a pridáme ostatné ingrediencie. Zmixujeme na nátierku. Zvládne to aj tyčový mixér, ale je možné zeleninu aj popučiť v miske vidličkou a dobre premiešať.
6. Nátierku na chlebíku môžeme posypať slnečnicovými jadierkami a troškou nastrúhanej mrkvy.
OBED

Zeleninovo - šošovicová omáčka so pšenovými kroketami alebo bulgurom
Ingrediencie:
150 g hokkaido tekvice
100 g karfiolu
1 ČL oleja
1/4 cibule alebo polovica menšej
približene 250 - 300 ml horúceho vývaru (alebo vody)
1/4 ČL soli
3 PL červenej šošovice polenej
sušené oregano podľa chuti
50 ml mandľovej alebo ryžovej smotany
1 - 2 ČL lahôdkového droždia
pol ČL bielej miso pasty
Postup:
1. Hokkaido umyjeme, zbavíme stredu a nakrájame na asi 2 cm kúsky. Hokkaido nie je potrebné šúpať.
2. Karfiol umyjeme a rozdelíme na ružičky.
3. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na posolenom oleji. Pridáme tekvicu a 2 minúty opekáme.
4. Prihodíme karfiol a prepláchnutú šošovicu, dochutíme oreganom a zalejeme vývarom tak, aby bol zarovno so zeleninou.
5. Varíme 20 minút do mäkka, pridáme smotanu a lahôdkové droždie. Ešte minútu spolu prevaríme.
6. Odstavíme z tepelného zdroja, primiešame miso pastu a zmixujeme na hladký krém.
Recept na pšenové krokety nájdeš tu >>> Pšenové krokety
VEČERA

Mrkvový perkelt
na rozmaríne s ryžou a tempehom
Ingrediencie:
1 väčšia mrkva
1/2 cibule
1 ČL oleja
trošku soli
150 ml horúceho vývaru alebo vody
asi 10 lístkov čerstvého rozmarínu (ak nemáte, dajte sušený)
trošku mletého čierneho korenia
Shoyu omáčka (bezlepkári dajú Tamari)
1 ČL kuzu (je možné nahradiť maizenou)
1 a pol hrnčeka jazmínovej ryže (ryžu varíme rovno aj na zajtra a pozajtra)
1/2 údeného tempehu
Postup:
1. Ryžu uvaríme podľa návodu. Ak použijete celozrnnú, odporúčam vám namočiť ju na niekoľko hodín do vody.
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenučké prúžky.
3. Mrkvu umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Čím tenšie kolieska, tým lepšie.
4. Rozmarín nasekáme nadrobno.
5. Vývar alebo vodu privedieme k varu.
6. Do hrnca dáme olej so soľou a speníme cibuľu. Potom pridáme mrkvu a rozmarín. Krátko spolu opekáme.
6. Zalejeme vývarom, len toľko aby sme mali šťavu. Takže asi do polovice mrkvy, záleží aký vysoký hrniec použijete a koľko šťavy chcete.
7. Varíme prikryté 15 - 20 minút.
8. Na konci varu dochutíme sójovou omáčkou a pridáme kuzu zmiešané v troške studenej vody. Dobre premiešame a necháme minútu povariť.
9. Podávame s ryžou a tempehom, ktorý nakrájame na tenké plátky alebo na kocky a krátko opečieme na troške oleja.
DESIATA

Hruškový krém s kuzu
Ingrediencie:
1 hruška
hrsť hrozienok
1 PL mirinu (nemusí byť)
mletá škorica
2 - 3 klinčeky
štipka soli
1 ČL kuzu
100 ml vody
Postup:
1. Hrušku aj so šupkou očistíme a nakrájame na kúsky.
2. Hrozienka opláchneme.
3. Do malého hrnca dáme hrušku a hrozienka. Pridáme soľ, korenie, mirin a vodu. Privedieme k varu a pod pokrievkou varíme do mäkka (7 - 8 minút).
4. Vyberieme klinčeky a zmixujeme na krém.
5. Vrátime do hrnca a vlejeme kuzu, ktoré sme v pohári zmiešali s troškou studenej vody.
6. Povaríme spolu 1 až 2 minúty a odstavíme.
7. Podávame s orieškami alebo troškou orieškového masla.
8. V chladničke vydrží 2 - 3 dni.