JEDÁLNIČEK PRE OBDOBIE JESEŇ/ZIMA

A ideme rovno variť. 

Na každý deň máš jedálniček, ktorý tvoria 3 hlavné jedlá a jeden dezert alebo snack. Jednotlivé dni vidíš vedľa tohoto videa a ak klikneš na daný deň, ukáže sa ti tvoje jedlo. Vidíš fotky jedál a ich názvy.

Pod nimi som Ti pripravila praktické poznámky k ďalšiemu dňu. A to hlavne vtedy, ak bude potrebné vopred namočiť strukovinu, alebo budeš niektorý pokrm či prílohu variť na dva dni dopredu.  

Všetky jedlá sú len z rastlinných surovín. Recepty sú pripravené pre jednu osobu. Chcem ťa upozorniť, že každá sme iná, máme iný apetít a môže sa stať, že ti bude porcia priveľká. Zjedz toľko, koľko potrebuješ. Nejedz nasilu všetko. 

Ak nemôžeš vydržať bez  mäsa, daj si ho. Ale skús to len raz za týždeň. A lepšia je ryba ako mäso. Priprav si k nemu kopec tepelne upravenej zeleniny. Môže byť varená, ako omáčka, naparená či pečená. K mäsu si nedávaj žiadnu obilninu. Tá veľmi zťažuje trávenie mäsa, ktorého zvyšky potom pridlho ostávajú v črevách a to im neprospieva. 

Pokús sa tiež vydržať bez mlieka a mliečnych výrobkov, bez cukru a bielej múky. Alebo ich aspoň výrazne obmedz. Pripravila som pre teba ich zdravšie varianty v podobe dezertov. 

Jedálničky sú poskladané tak, aby si v každom dni mala tzv. kompletný tanier. Teda kombináciu obilniny, strukoviny a zeleniny. Vďaka tomu budeš mať každý deň prísun kompletnej bielkoviny.  

Ak ti niečo vyslovene nechutí, nejedz to. Zdravé jedlo má byť potešením a nie trápením. 

Viem, že mnohé chodíte do práce a jedlo si budete brať so sebou. Ja osobne sa vyhýbam mikrovlnnej rúre a teplé jedlo si nosím do práce v špeciálnej termoske na jedlo. Je to samozrejme na tebe. No rozhodne ti neodporúčam mraziť si pokrmy do zásoby.  Zmeníš tým úplne energiu potravín. Mrazenie je veľmi jinová teda ochladzujúca aktivita.

Ak by si pri varení potrebovala s čímkoľvek poradiť, napíš mi alebo do uzavretej facebookovej skupiny. Verím, že sa ti bude dobre variť a ešte lepšie chutiť.