JEDÁLNIČEK - DEŇ 5

DNES NA TEBA ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Pšenová kaša s makom alebo orechami
  • Mrkvovo - batátový krém so smaženým cícerom a špaldovo-pohánkovými plackami (placky môžeš nahradiť cestovinou, slzovkou alebou inou obilninou)
  • Čierna šošovica s koreňovou zeleninou (a s nahým ovsom, ktorý si dala včera namáčať) 
  • Desiata: Vanilkový puding zo včera

RAŇAJKY

Pšenová kaša s makom alebo orechami

Ingrediencie: 
polovica menšieho hrnčeka pšena
2 hrnčeky ryžového mlieka
štipka soli
štipka mletej vanilky (nie je nutná)
mletý mak alebo mleté vlašské orechy 
1 - 2 ČL sladu 

 

Postup:

1. Pšeno opláchneme pod studenou vodou a sparíme prevarenou vodou. 

2. Dáme ho variť do ryžového mlieka so štipkou soli a vanilkou. Varíme asi 20 minút pod pokrievkou na slabom plameni. 

3. V miske uvarené pšeno zmiešame s pomletým makom alebo orechami a dosladíme sladom.

OBED

Mrkvovo - batátový krém s restovaným cícerom

Ingrediencie:
1 mrkva
polovica batátu
polovica cibule alebo 1 šalotka
250 - 300 ml horúceho zeleninového vývaru
1 ČL oleja
soľ podľa chuti
bobkový list
kúsok škorice v celku (alebo trochu mletej)
2 guľôčky nového korenia
2 - 3 PL kokosovej smotany 
1/2 ČL bielej miso pasty


pol hrnčeka uvareného cíceru
1 PL oleja
trošku soli
1 PL sójovej omáčky Shoyu alebo Tamari
soľ
1/3 ČL meletej kurkumy
1/4 ČL údenej papriky
štipka mletého chilli

Postup:

1. Zeleninu nakrájame na kúsky.

2. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme so soľou dobiela na oleji.

3. Pridáme mrkvu a batát, zalejeme horúcim vývarom aby len trochu prekryl zeleninu.

4. Prihodíme všetko korenie a dusíme pod pokrievkou 15 - 20 minút.

5. Keď je zelenina mäkká, vyberieme všetko korenie a pridáme smotanu. Krátko prevaríme.

6. Odstavíme z ohňa, pridáme miso pastu a zmixujeme na krém.

7. Môžeme ochutiť trošičkou umeoctu, ale polievka by mala mať príjemne nasladlú chuť.


8. Na panvicu dáme ohriať olej s troškou soli. Pridáme kurkumu a údenú papriku, potom vložíme scedený cícer. 

9. Dodáme koriander a sójovú omáčku a restujeme asi 4 až 5 minút, až cícer "chytí" farbu a bude chrumkavý. 

Špaldovo - pohánkové placky

Ingrediencie:
80 g celozrnnej špaldovej múky
20 g pohánkovej múky
1/3 ČL soli
mletá rasca podľa chuti
asi 50 ml studenej vody

Postup:

1.V mise zmiešame všetky suché ingrediencie.

2. Postupne pridávame vodu tak, aby cesto nebolo príliš riedke a dalo sa vyvaľkať. Ak je cesto príliš suché, vodu pridáme.

3. Rukou cesto vymiesime, ak sa nám lepí na ruky, pridáme múku. 

4. Cesto nožom rozdelíme na 4 časti a z každej vyvaľkáme na pomúčenej doske tenkú placku.

5. Pečieme ich na suchej panvici z každej strany. 

6. Hotové placky môžeme zľahka potrieť olivovým olejom. 

 

VEČERA

Čierna šošovica beluga
s koreňovou zeleninou

Ingrediencie:
1/2 hrnčeka čiernej šošovice beluga (suchej)
1 stredne veľká mrkva 
1 menší petržlen
kúsok zeleru (asi 25 gramov)
1/2 menšej cibule
1/4 ČL soli
1 malý strúčik cesnaku
1 PL olivového oleja
1 bobkový list
sušený tymián
mleté čierne korenie
približne 100 ml horúceho vývaru alebo vody
sójová omáčka Tamari
umeocot
50 ml rastlinnej smotany (ovsená, ryžová alebo mandľová)

Postup:

1. Šošovicu prepláchneme a varíme bez soli 20 minút. Potom pridáme trošičku soli a varíme ešte 5 minút.

2. Cibuľu nakrájame na drobno a v stredne veľkom hrnci speníme na oleji so soľou.

3. Pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, popučený cesnak a korenie a pár minút pod pokrievkou restujeme. 

4. Zalejeme horúcim vývarom a dusíme 15 minút prikryté. 

5. Potom pridáme uvarenú šošovicu, dobre premiešame a ešte 4 minúty spolu dusíme.

6. Vmiešame smotanu a jemne dochutíme tamari omáčkou a umeoctom. Dávajte po troškách a ochutnávajte, aby vám to sedelo. Ešte minútu všetko povaríme v otvorenom hrnci. 

7. Podávame s troškou obilniny (nahý ovos) alebo samostatné. 

DESIATA

Vanilkový puding

Na desiatu máš vanilkový puding zo včera