JEDÁLNIČEK - DEŇ 4
DNES NA TEBA ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Ranná zeleninová miso polievka
- Hrachová kaša s prílohou podľa vlastného výberu
- Restovaná zelenina s ryžou a tempehom
- Desiata: Vanilkový puding
RAŇAJKY

Ranná miso polievka
Ingrediencie:
250 ml zeleninového vývaru alebo vody
polovica mrkvy
polovica petržlenu
pár kúskov brokolice alebo karfiolu (môžeme nahradiť pórikom)
soľ podľa chuti
trošku mletej rasce
trochu čierneho korenia
1/2 ČL miso pasty
Postup:
1. Ranná polievka my nemala byť veľmi hustá a varí sa bez tuku.
2. Zelenina sa dáva do vriaceho vývaru, osolí sa a jemne ochutí.
3. Varíme približne 15 minút, je fajn ak zelenina ostane jemne chrumkavá. V zime môžeme variť trochu dlhšie, napríklad 20 minút.
4. Do uvarenej a odstavenej polievky pridáme miso pastu tak, že ju zmiešame v lyžici či naberačke s tekutinou z polievky a potom dobre primiešame k zbytku polievky.
5. Podávame s čertvými bylinkami (petržlen, pažítka, žerucha..)
TIP: Ak ste varili vývar s riasou, nezabudnite riasu najemno nasekať a pridať do polievky.
OSOBNÁ POZNÁMKA: Dlho som polievke na raňajky odolávala, ale o to viac som potom bola milo prekvapená. je to balzam na žalúdok, krásne nakopne a naštartuje metabolizmus. Nebojte sa jej:)
OBED

Hrachová kaša
Ingrediencie:
1/3 hrnčeka hrachu (asi 80 g)
1 bobkový list
2 guľôčky nového korenia
1/3 batátu (asi 170 g)
40 g kúsok zeleru
1/2 menšej cibule
1/2 strúčika cesnaku
1 PL slnečnicového oleja
1/4 ČL morskej soli
trošku kurkumy
mleté čierne korenie podľa chuti
100 ml horúcej vody alebo vývaru
50 ml kokosovej smotany (z krabičky, nie kokosový krém z konzervy)
trochu sójovej omáčky Shoyu na ochutenie
Postup:
-
Hrach poriadne opláchneme v studenej vode a dáme variť spolu s bobkovým listom a novým korením, nesolíme. Vody dáme tak 2 cm nad. V tlakovom hrnci je hrach uvarený za 20-25 minút,
v bežnom hrnci to trvá približne 45 minút. -
Medzitým očistíme batát, zeler, cibuľu a cesnak. Zeleninu nakrájame na kocky, cesnak pretlačíme.
-
Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na osolenom oleji.
-
Pridáme zeleninu a cesnak. Ochutíme kurkumou a čiernym korením a podlejeme horúcim vývarom. Tekutiny dáme toľko, aby nezakryla všetku zeleninu.
-
Varíme asi 15 minút, do zmäknutia zeleniny. Šťavu zo zeleniny zlejeme a odložíme.
-
Ak nám po uvarení hrachu ostala tekutina, zlejeme ju.
-
Hrach a uvarenú zeleninu dáme do stolného mixéru a zmixujeme na hladkú kašu. Ak by bola príliš hustá, pridáme šťavu zo zeleniny. Dochutíme trochou sójovej omáčky a zjemníme kokosovou smotanou.
VEČERA

Restovaná zelenina
s ryžou a tempehom
Ingrediencie:
1 a pol hrnčeka uvarnej ryže (z druhého dňa)
1 menšia mrkva
kúsok brokolice
1/3 cibule
1 PL oleja (najviac sa hodí sezamový, ale nie je to nutnosť)
soľ
omáčka Shoyu/Tamari
2 cm kúsok čerstvého zázvoru
ryžový ocot alebo citrónová šťava
mletý koriander
štipka čili
pol cesnaku
tempeh (zbytok z dňa 2)
1 ČL maizeny (alebo kuzu)
1 ČL sezamu natural
Postup:
1. Všetku zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu krájam našikmo na podlhovasté kúsky. Brokolicu na tenké ružičky, cibuľu na asi pol cm plátky, cesnak na jemné plátky.
2. Do woku alebo vyššej panvičky dáme olej. Rozpálime, mierne osolíme.
3. Prihodíme len mrkvu, ktorú dvomi vareškami nadhadzujeme asi 4 minúty. Držíme silnejší plameň.
4. Potom pridáme brokolicu a postup opakujeme 3 minúty.
5. Ďalej pridáme cibuľu a nadhadzujeme asi 2 minúty.
6. Nakoniec prihodíme cesnak. Ten nie je dobré dlho opekať, lebo zhorkne. Takže stačí len kým "chytí" ružovú farbu.
7. Až teraz prilejeme sójovú omáčku, ryžový ocot alebo citrónovú šťavu a šťavu z kúska zázvoru. Tú získame tak, že ho pretlačíme na pučiaku na cesnak. Zmes ešte dochutíme koriandrom a štipkou čili.
8. Pridáme tempeh nakrájaný na malé kocky.
9. Prilejeme 1 naberačku vody. Ochutnáme šťavu a prípadne ešte dochutíme.
10. Maizenu (alebo kuzu) dobre premiešame s troškou studenej vody a pridáme do woku. Krátko prevaríme a pridáme uvarenú ryžu. Spolu prehrejeme a odstavíme z ohňa.
11. Posypeme sezamom.
DESIATA

Vanilkový puding
Ingrediencie:
1 vanilkový puding
500 ml rastlinného mlieka (najlepšia je kombinácia ryžového a mandľového v pomere 1:1)
2 PL ryžového sirupu alebo sladu
1 PL mandľového masla (nemusí byť)
TIP: Puding môžete podľa chuti doplniť napríklad duseným jablkom alebo sušenými jablkami či slivkami.
Postup:
1. Polovicu mlieka dajte variť a v druhej polovici dobre premiešajte puding a ryžový sirup.
2. Ak mlieko v hrnci začne vrieť, vlejte pudingovú zmes. Dobre premiešajte a priveďte k varu.
3. Varte 2 - 3 minúty, do zhustnutia pudingu.
4. Do pudingu vmiešajte mandľové maslo a prelejte do mištičiek.
TIP: Namiesto mandľového mlieka niekedy používam do pudingu kešu mlieko, ktoré má menej výraznú chuť.