JEDÁLNIČEK - DEŇ 3
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Sladká pohánkovo - polentová kaša
- Zeleninové kari s cícerom a ryžou
- Zapečené cestoviny so zeleninou a tofu
- Desiata: Restované mandle s Tamari omáčkou
RAŇAJKY

Sladká pohánkovo - polentová kaša
Ingrediencie:
1/4 menšieho hrnčeka kukuričnej krupice (polenty)
1/4 menšieho hrnčeka pohánkovej krupice
2 menšie hrnčeky ryžového mlieka
štipka soli
mletá škorica alebo vanilka
jačmenný alebo ryžový slad
vlašské orechy alebo nepražené mandle
(výborne sa hodí aj maslo z lieskových orieškov)
Postup:
1. Do hrnca dáme variť ryžové mlieko so štipkou soli.
2. Pripravíme si obidve krupice v potrebnom množstve.
3. Ak mlieko začne vrieť, znížime plameň a za stáleho miešania metličkou (miešame len na povrchu, nie po dne) vsypeme obidve krupice.
4. Plameň znížime na minimum a prikryté varíme 25 minút. Kaša má len slabo pobublávať.
5. Po 25 minútach odstavíme a uvarenú kašu metličkou dobre premiešame.
6. Na tanieri dochutíme sladom, škoricou a orechami.
OBED

Zeleninovo - cícerové kari s ryžou
Ingrediencie:
1/2 hrnčeka cíceru
1 menšia mrkva
polovica batátu
menší kúsok karfiolu
1/4 cibule
250 ml horúceho zeleninového vývaru
1 ČL oleja
1/4 ČL soli
1 menší strúčik cesnaku
1 cm kúsok čerstvého zázvoru
1/4 ČL kari korenia
1/4 ČL kurkumy
1/4 ČL mletého koriandru
50 ml kokosovej smotany
štipka čili
1/2 ČL miso pasty (miso shiro)
Postup:
1. Cícer namočíme cez noc a na druhý deň ho uvaríme do mäkka, ale aby sa nerozpadol. V tlakovom hrnci to trvá približne 40 minút.
2. Na posolenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu.
3. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, na trochu väčšie kocky nakrájaný batát a na menšie ružičky pokrájaný karfiol. Pár minút opekáme, potom pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu restujeme.
4. Pridáme všetko korenie a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou.
5. Necháme variť 15 minút, potom vložíme vopred uvarený cícer. Ešte spolu 5 minút povaríme.
6. Pridáme kokosovú smotanu a 1 minútu varíme.
7. Odstavíme z tepelného zdroja, odoberieme asi tretinu uvarenej zmesi aj s tekutinou a zmixujeme na omáčku spolu s 1/2 ČL miso pasty.
8. Omáčku vrátime do hrnca a dobre premiešame.
9. Podávame s ohriatou ryžou, ktorú posypeme troškou sezamu.
VEČERA

Zapečené cestoviny so zeleninou a tofu
Ingrediencie:
70 g suchých cestovín (kukuričné kolienka)
50 g cukety
70 g tekvice hokkaido
1/4 cibule
1 PL oleja
troška soli
1 -2 PL sójovej omáčky (Shoyu alebo Tamari)
trošku kurkumy
mleté čierne korenie
sušený tymián
80 g tofu (zbytok balenia z pondelka)
100 ml mandľovej smotany
1 ČL maizeny
1 ČL lahôdkového droždia
Postup:
1. Postavíme vodu na cestoviny. Rúru nastavíme na 180 stupňov.
2. Cibuľu nakrájame nadrobno a so soľou na panvičke speníme na oleji.
3. Cuketu nakrájame na tenké kúsky, hokkaido na kocky veľké približne 1x0,5 cm.
4. Zelinu prihodíme do panvičky k cibuli a pridáme kurkumu, čierne korenie a tymián. Opekáme približne 5 minút.
5. Potom ku zmesi pridáme tofu, ktoré rozdrvíme rukou. Dochutíme sójovou omáčkou a 2-3 minúty opekáme.
6. Medzitým metličkou zmiešame smotanu s lahôdkovým droždím a maizenou.
7. Uvarené cestoviny zmiešame v panvici so zeleninovou zmesou a preložíme do zapekacej misy alebo menšieho pekáča.
8. Na cestoviny rovnomerne nalejeme smotanu a dáme zapiecť na 25 - 30 minút pri 180 stupňoch.
TIP: Ak nemáš malý pekáč alebo zapekaciu misku, priprav cestoviny z dvojnásobnej dávky a budeš mať jedlo aj na zajtra. Môžeš si ich dať ako prílohu ku hrachovej kaši na obed.
DESIATA

Mandle restované s Tamari omáčkou
Ingrediencie:
2 hrste naturálných mandlí (teda nepražených a nesolených)
niekoľko kvapiek Tamari omáčky (môžeš nahradiť Shoyu)
Postup:
1. Mandle dobre opláchneme v studenej tečúcej vode v sitku a necháme minútu odkvapkať.
2. Suchú panvičku trochu rozohrejeme, vložíme mandle a pokvapkáme ich Tamari omáčkou.
3. Za občasného miešania restujeme pri miernej teplote 10 minút.
Ak máš chuť, dajte si k nim jablko.