JEDÁLNIČEK - DEŇ 2

DNES NA TEBA ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Kváskový chlieb s hokkaido nátierkou
  • Zeleninovo - šošovicová omáčka so pšenovými kroketami alebo bulgurom
  • Mrkvový perkelt na rozmaríne s ryžou a tempehom 
  • Desiata: Hruškový krém s kuzu

RAŇAJKY

Kváskový chlieb
s hokkaido nátierkou

Ingrediencie:
350 g tekvice hokkaido
3 strúčiky cesnaku
1 PL oleja
soľ
sušený tymián
1 ČL mandľového masla alebo sezamovej pasty tahini
1 PL umeoctu
1/2 ČL jemnej horčice
kvalitný kváskový chlieb

Pri bezlepkovej diéte: bezlepkový chlieb

TIP: Z tejto nátierky jednoducho pripravíte aj tekvicový hummus, stačí pri mixovaní pridať pár lyžíc uvareného cíceru.

Postup: 

1. Trúbu nastavíme na 200 stupňov.

2. Tekvicu umyjeme a zbavíme  dužiny a jadierok (necháme si ich na vývar). Nakrájame ju na približne 0,5 cm hrubé mesiačiky.

3. Kúsky hokkaida poukladáme na plechu na papier na pečenie. Potrieme alebo zastriekneme olejom a jemne každý kúsok osolíme a posypeme tymiánom. Medzi kúsky voľne položíme neošúpané strúčiky cesnaku. 

4. Pečieme približne 20 minút, kým je tekvica mäkká.

5. Upečenú tekcivu a ošúpané cesnaky dáme do mixéra a pridáme ostatné ingrediencie. Zmixujeme na nátierku. Zvládne to aj tyčový mixér, ale je možné zeleninu aj popučiť v miske vidličkou a dobre premiešať.  

6. Nátierku na chlebíku môžeme posypať slnečnicovými jadierkami a troškou nastrúhanej mrkvy.

OBED

Zeleninovo - šošovicová omáčka so pšenovými kroketami alebo bulgurom

Ingrediencie:

150 g hokkaido tekvice
100 g karfiolu
1 ČL oleja
1/4 cibule alebo polovica menšej
približene 250 - 300 ml horúceho vývaru (alebo vody)
1/4 ČL soli
3 PL červenej šošovice polenej 
sušené oregano podľa chuti 
50 ml mandľovej alebo ryžovej smotany
1 - 2 ČL lahôdkového droždia
pol ČL bielej miso pasty

Postup:

1. Hokkaido umyjeme, zbavíme stredu a nakrájame na asi 2 cm kúsky. Hokkaido nie je potrebné šúpať. 

2. Karfiol umyjeme a rozdelíme na ružičky.   

3. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na posolenom oleji. Pridáme tekvicu a 2 minúty opekáme. 

4. Prihodíme karfiol a prepláchnutú šošovicu, dochutíme oreganom a zalejeme vývarom tak, aby bol zarovno so zeleninou.

5. Varíme 20 minút do mäkka, pridáme smotanu a lahôdkové droždie. Ešte minútu spolu prevaríme. 

6. Odstavíme z tepelného zdroja, primiešame miso pastu a zmixujeme na hladký krém. 

Recept na pšenové krokety nájdeš tu >>> Pšenové krokety

 

VEČERA

Mrkvový perkelt
na rozmaríne s ryžou        a tempehom

Ingrediencie:

1 väčšia mrkva
1/2 cibule
1 ČL oleja
trošku soli
150 ml horúceho vývaru alebo vody
asi 10 lístkov čerstvého rozmarínu (ak nemáte, dajte sušený)
trošku mletého čierneho korenia
Shoyu omáčka (bezlepkári dajú Tamari)
1 ČL kuzu  (je možné nahradiť maizenou)

1 a pol hrnčeka jazmínovej ryže (ryžu varíme rovno aj na zajtra a pozajtra)
1/2 údeného tempehu

Postup: 

1. Ryžu uvaríme podľa návodu. Ak použijete celozrnnú, odporúčam vám namočiť ju na niekoľko hodín do vody.

2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenučké prúžky. 

3. Mrkvu umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Čím tenšie kolieska, tým lepšie. 

4. Rozmarín nasekáme nadrobno. 

5. Vývar alebo vodu privedieme k varu. 

6. Do hrnca dáme olej so soľou a speníme cibuľu. Potom pridáme mrkvu a rozmarín. Krátko spolu opekáme.

6. Zalejeme vývarom, len toľko aby sme mali šťavu. Takže asi do polovice mrkvy, záleží aký vysoký hrniec použijete a koľko šťavy chcete. 

7. Varíme prikryté 15 - 20 minút.

8. Na konci varu dochutíme sójovou omáčkou a pridáme kuzu zmiešané v troške studenej vody. Dobre premiešame a necháme minútu povariť.

9. Podávame s ryžou a tempehom, ktorý nakrájame na tenké plátky alebo na kocky a krátko opečieme na troške oleja. 

DESIATA

Hruškový krém s kuzu

Ingrediencie:
1 hruška 
hrsť hrozienok
1 PL mirinu (nemusí byť)
mletá škorica 
2 - 3 klinčeky
štipka soli
1 ČL kuzu
100 ml vody

Postup: 

1. Hrušku aj so šupkou očistíme a nakrájame na kúsky.

2. Hrozienka opláchneme. 

3. Do malého hrnca dáme hrušku a hrozienka. Pridáme soľ, korenie, mirin a vodu. Privedieme k varu a pod pokrievkou varíme do mäkka (7 - 8 minút).

4. Vyberieme klinčeky a zmixujeme na krém.

5. Vrátime do hrnca a vlejeme kuzu, ktoré sme v pohári zmiešali s troškou studenej vody. 

6. Povaríme spolu 1 až 2 minúty a odstavíme. 

7. Podávame s orieškami alebo troškou orieškového masla. 

8. V chladničke vydrží 2 - 3 dni.