Mediteránska fazuľová polievka

Ingrediencie na 4 porcie:
1 hrnček bielych fazulí sušených (menšie)
kúsok sušenej riasy kombu
2 PL olivového oleja
2 šalotky alebo 1 väčšia červená cibuľa
1 ČL soli
2 stredné mrkvy
4 strúčiky cesnaku
2 ČL sušených talianskych byliniek (zmes bazalka, rozmarín, tymián a oregano)
1/2 ČL sušeného tymiánu
1/2 ČL údenej papriky
1 bobkový list
čierne korenie
1 kocka bio zeleninového bujónu
1 PL paradajkového pretlaku
1 konzerva lúpaných paradajok (alebo čerstvé olúpané)
600 ml horúceho vývaru alebo vody 
150 ml smotany (dávam kešu alebo mandľovú)
2-3 PL lahôdkového droždia

Postup: 

1.Fazuľu namočíme cez noc a potom uvaríme s riasou kombu.

2. Šalotku speníme na oleji, pridáme soľ a na malé kocky nakrájanú mrkvu. 

3. Pridáme talianske bylinky, tymián, čierne korenie a popučený cesnak. Restujeme asi 3 minúty.

4. Pridáme paradajkový pretlak a restujeme na slabšom ohni ďalšie 3 minúty. 

5. Podlejeme vývarom a poriadne vareškou zoškrabeme prichytené časti zeleniny. 

6. Pridáme fazuľu aj s nasekanou riasou a trochou tekutiny (asi 200 ml), bobkový list a lúpané paradajky. Privedieme k varu a varíme 10 minút pod pokrievkou.

7. Potom varíme ďalších 8 minút bez pokrievky. 

8. Na konci pridáme smotanu a lahôdkové droždie a varíme ešte 2 minúty. 

9. Ochutnáme a ak treba dochutíme korením a soľou či omáčkou tamari.