
Hustá voňavá mungo polievka
Ingrediencie na 2 porcie:
1 menší hrnček suchých mungo fazuliek
1 veľká mrkva
2 šalotky alebo väčšia červená cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
2 PL oleja
1/2 ČL soli
1 ČL kurkumy
1/2 ČL kari
1/3 ČL podrvenej čiernej rasce (alebo rímskej)
1/4 ČL podrveného koriandru (semienka)
štipka chilli
štipka mletej škorice
300 ml horúceho vývaru alebo vody
Postup:
1. Mungo fazuľky dobre prepláchneme a necháme namáčať 2-4 hodiny. Potom ich uvaríme v tlakovom hrnci (trvá to 15 - 20 minút).
2. V hrnci na oleji so soľou orestujeme šalotku/cibuľu. Potom pridáme nasekaný cesnak, na menšie kocky nakrájanú mrkvu a korenie. Všetko premiešame a 3 minúty restujeme na miernom ohni.
3. Do hrnca pridáme uvarené mungo a podlejeme horúcou tekutinou.
4. Varíme približne 15 minút.
5. Asi polovicu polievky odoberieme a zmixujeme tyčovým mixérom. Vrátime do hrnca, ochutnáme a ak treba zriedime a dochutíme.
6. Podávame s klíčkami alebo s petržlenovou či koriandrovou vňaťou.