Prívarok z bielej tekvice s kôprom

Prívarok z bielej tekvice alebo cukety s kôprom

Tento tekvicový prívarok je zdravá a lacná dobrota, ktorá pre mňa neodmysliteľne patrí k letu. Recept mám od mojej mamy, ktorá sa ho sama naučila variť zdravším spôsobom. Klasickú smotanu nahradila ryžovou, ktorá má oveľa menej tuku a nezaťažuje organizmus tak, ako mliečna smotana. Zároveň  jedlu dodá príjemnú mierne sladkú chuť, ktorú na konci vykompenzujeme slano-kyslým umeoctom.

Bezlepkový variant a kompletné jedlo

Na zahustenie poslúži ovsená múka, teda najemno zmixované ovsené vločky. Ak chcete bezlepkové jedlo, stačí ak nahradíte klasické vločky tými bezlepkovými. Aby ste získali kompletné jedlo vrátane plnohodnotnej bielkoviny, podávajte prívarok s nejakou strukovinou. Na obrázkoch je opečené údené tofu. Výborné sa hodí aj tempeh, či nejaká strukovinová fašírka.

Alebo radšej cuketový?

Nemáte bielu tekvicu? Alebo máte toľko cukiet, že neviete čo s nimi? V tom prípade uvarte cuketový prívarok. Bude rovnako chutný, mám to overené:) Postup je rovnaký, len tekvicu nahradíte cuketou.

Ingrediencie na 4-5 porcií:

1 biela tekvica (asi 2-2,5 kg)
poriadna hrsť čerstvého kôpru
2 ČL soli
2 PL oleja
2 ryžové  smotany
2 kopcovité PL ovsenej múky (zmixované ovsené vločky)
1-2 PL umeoctu na dochutenie


Potrebný čas: 1 hodina

Tekvicový prívarok s kôprom bez mlieka a bez lepku

Postup:

Tekvicu ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Pridáme všetku soľ, dobre premiešame a necháme 20 minút odpočívať. Potom preložíme do cedáku alebo sitka a šťavu zlejeme. Rukou ešte vytlačíme.

Tekvicu dáme do hrnca s rozpálenym olejom. Premiešame a dusíme do mäkka na strednom plameni prikryté pokrievkou. Občas zamiešame. Trvá to približne 15-20 minút. Mladšia tekvica zmäkne skôr, staršej to trvá o niečo dlhšie. 

Medzitým si nasekáme väčšiu hrsť čerstvého kôpru. Pridáme ho do uvarenej tekvice a varíme 2-3 minúty. Následne pridáme smotanu, v ktorej sme metličkou dobre premiešali ovsenú múku. A varíme približne 5 minút. 

Na konci dochutíme umeoctom.

Dobrú chuť

Vyskúšajte aj tieto ďalšie recepty z bielej tekvice alebo kôpru:

Krémová tekvicová polievka s kôprom

Kôprová omáčka bez mlieka

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.