JEDÁLNIČEK - DEŇ 2
TÝŽDEŇ 3
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Ryžová kaša so sezamom a rozdusenou zeleninou
- Hrášková amsterdamská polievka s tempehom
- Turecký bulgur s tofu a parenou zeleninou
- Zelenina na "mede" s orieškami a ryžovými cestovinami
RAŇAJKY

Ryžová kaša so sezamom a dusenou zeleninou
Ryžu máte uvarenú zo včera. Stačí ju ohriať, ale pridajte do nej vodu, aby mala viac kašovitý charakter. Pre jemnejšiu chuť tiež môžete pridať trochu rastlinnej smotany. Zeleninu budete dusiť rovnakým spôsobom ako minulý týždeň. Tentokrát v lahodnej kombinácii cibuľa+čerstvý hrášok+mrkva.
Ingrediencie:
šálka uvarenej ryže so sezamom
1 menšia mrkva
1 menšia cibuľa (alebo biela časť jarnej cibuľky)
1/2 hrnčeka vylúpaného čerstvého hrášku
1 ČL oleja
100 ml horúcej vody alebo vývaru
soľ
Postup:
1. Očistíme a nakrájame zeleninu - mrkvu na tenučké kolieska, cibuľu nadrobno. Zeleninu spolu nemiešame, budeme ju dávať do malého hrnca po vrstvách.
2. Do hrnca s čo najmenším priemerom dáme olej a rovnomerne ho rozotrieme po dne.
3. Zapneme plameň a na olej dáme vrstvu cibule - roztiahneme po celom dne.
4. Na cibuľu dáme hrášok, znovu rozvrstvíme po celom obvode.
5. Proces ukončíme mrkvou - rovnaký postup.
6. Navrchu mierne posolíme a necháme 2 minúty dusiť bez vody.
7. Potom opatrne nalejeme horúcu vodu alebo vývar. Tak, aby sme neporušili jednotlivé vrstvy.
8. Na slabom plameni dusíme 15 min pod pokrievkou. Ak máte pokrievku s otvorom, v polovici varenia skontrolujte, či máte v hrnci nejakú tekutinu a prípadne ešte trochu dolejte, aby sa zelenina nepripálila.
9. Keď je zelenina mäkká, môžete ju ochutiť troškou Shoyu alebo Tamari. Mne táto kombinácia chutí bez omáčky.
10. Na tanieri dáme zeleninu na ryžovú kašu a posypeme semienkami a čerstvými bylinkami.
OBED

Hrášková amsterdamská polievka
Ingrediencie:
100 g čerstvého zeleného hrášku
1/2 mrkvy
1/2 petržlenu
kúsok kalerábu
1/2 malej cibule
250 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 ČL slnečnicového oleja
soľ podľa chuti
mletá rasca
mleté čierne korenie
1/2 ČL bielej miso pasty
30-40 g údeného tempehu
muškátový oriešok
Postup:
1. Všetku koreňovú zeleninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
2. Cibuľu speníme na posolenom oleji a pridáme zeleninu a korenie.
3. Restujeme asi 3 minúty, potom pridáme hrášok a ešte chvíľu dusíme.
4. Pridáme horúci vývar a varíme až kým zelenina nezmäkne (15-20 min).
5. Medzitým tempeh nakrájame na malé kocky a krátko opečieme na 1 ČL oleja.
6. Zhruba polovicu uvarenej zeleninky vyberieme a dohladka zmixujeme.
7. Vrátime naspäť do polievky, pridáme tempeh a ešte minútku-dve spoločne povaríme.
8. Polievku odstavíme, pridáme 1/2 ČL miso pasty, ktorú v naberačke rozmiešame s trochou tekutiny z polievky.
9. Nakoniec nastrúhame trošku muškátového oriešku. Necháme 2 minútky odpočívať a potom podávame.

Turecký bulgur s tofu a naparenou zeleninou
Ingrediencie:
1/3 hrnčeka celozrnného bulguru
1/2 cibule
1 ČL olivového oleja
1/4 ČL soli
mleté čierne korenie
1 PL paradajkového pretlaku
1 hrnček horúcej vody
umeocot na dochutenie
1/2 balíčka tofu (zo včera)
1 ČL sezamového oleja
2 - 3 cm kúsok póriku alebo biela časť jarnej cibuľky
soľ
mleté čierne korenie
sušená bazalka
Postup:
1.Začneme bulgurom. V hrnci na osolenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu.
2. Pridáme pretlak a čierne korenie a 1-2 minúty dusíme v prikrytom hrnci.
3. Po krátkej chvíli pridáme premytý bulgur. Zalejeme hrnčekom horúcej vody alebo vývaru, pomiešame a varíme na miernom ohni, v prikrytom hrnci, 15-20 minút.
4. Po odstavení dochutíme 1 PL umeocta.
5. Medzitým ako sa nám varí bulgur, si pripravíme zeleninu na naperenie. Vyberte si zeleninu podľa svojej chute, napríklad brokolicu alebo karfiol. Naparujú sa približne 7-8 minút.
6. Tofu pokrájame na kocky. Na panvičku dáme olej, osolíme a keď je horúci, pridáme na kolieska nakrájaný pórik alebo jarnú cibuľku.
7. Po chvíli pridáme tofu a trochu čierneho korenia. Restujeme na strednom plameni niekoľko minút, aby tofu „chytilo“ farbu.
8. Nakoniec môžeme dochutiť troškou sušenej bazalky. Na tanieri doplníme tofu s bulgurom naparenou zeleninou, kopčekom kvasenej zeleniny a troškou čerstvej sezónnej zeleniny podľa chuti (redkvička, šalátové listy, kaleráb..)
VEČERA

Zelenina na "mede" s orieškami
a ryžovými cestovinami
Ingrediencie:
1 väčšia mrkva
6 - 8 listov čínskej kapusty
1 PL oleja
1 PL ryžového sladu
hrsť nesolených arašídov (kupujem nelúpané)
2 štipky soli
mleté čierne korenie
sójová omáčka Shoyu alebo Tamari na dochutenie
Postup:
1. Do hrnca dáme zohrievať olej spolu so sladom a soľou.
2. Mrkvu nakrájanú na tenké šikmé kolieska pridáme do teplého oleja so sladom, okoreníme a dusíme prikryté 5 minút.
3. Potom prihodíme arašidové oriešky a dusíme ešte 5 - 7 minút.
4. Primiešame čínsku kapustu nakrájanú na prúžky a ešte 3 minúty dusíme.
5. Nakoniec ochutnáme a ak treba, dochutíme troškou sójovej omáčky.
6. Podávame s ryžovými cestovinami a prihodíme zopár prúžkov čerstvej čínskej kapusty.