JEDÁLNIČEK - DEŇ 7
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Sladká polentová kaša
- Výborná červená miso polievka
- Fazuľový guláš s celozrnnou ryžou zo včera
- Špenát na cesnaku s opečeným tempehom
RAŇAJKY

Sladká polentová kaša
Ingrediencie:
1/3 hrnčeka polenty (kukuričnej krupice) - nie instantnej
4-násobok ryžového mlieka
štipka soli
Na podávanie:
škorica
mandľové maslo
kakao/karob
slad alebo ryžový sirup
orechy/mandle
Postup:
1. Ryžové mlieko dáme variť.
2. Ak mlieko vrie, znížime plameň, pridáme soľ a pomaly prisypeme polentu. Urobíme to tak, že metličkou navrchu mierne miešame, dna hrnca sa nedotýkame.
3. Varíme na veľmi slabom plameni 25 - 30 minút bez miešania s pokrievkou. Naozaj celú dobu nemiešame.
4. Uvarenú polentu odstavíme a v hrnci dobre premiešame.
5. Na tanieri posypeme škoricou či kakaom/karobom a jemne dosladíme sladom.
6. Môžeme pridať aj lyžičku mandľového masla alebo nasekané oriešky.
OBED

Výborná červená miso polievka
Ingrediencie:
1 ČL oleja
1/4 ČL soli
1/2 cibule
1 mrkva
1/2 petržlenu
1 menší strúčik cesnaku
1/2 menšej červenej repy
300 ml horúceho zeleninového vývaru
mleté čierne korenie
mletá rasca
1 bobkový list
1/2 ČL miso pasty
asi 1 ČL umeoctu
Postup:
1. Očistíme všetku zeleninu. Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu a petržlen na tenké kolieska. Cesnak nasekáme nadrobno alebo popučíme. Červenú repu ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle.
2. Cibuľu speníme na osolenom oleji. Pridáme mrkvu, petržlen a cesnak a spolu s korením krátko restujeme.
3. Pridáme nastrúhanú cviklu, krátko orestujeme a zalejeme horúcim vývarom.
4. Varíme prikryté na miernom ohni 20 minút.
5. Do odstavenej horúcej polievky primiešame pomocou lyžice 1/2 ČL miso pasty a dochutíme umeoctom. Jeho mierne kyslá chuť podtrhne chuť polievky.
6. Vyberieme bobkový list a na tanieri posypeme pažítkou.

Fazuľový guláš s celozrnnou ryžou
Ak ste guláš nevarili včera, tak recept nájdete v časti OBED - DEŇ 6.
VEČERA

Špenát na cesnaku s opečeným tempehom
Ingrediencie:
1 balík baby špenátu
1 ČL oleja
1/5 ČL soli
1 väčší strúčik cesnaku (alebo 2 menšie)
1/2 balenia tempehu, ktorý ste otvorili v deň 4
Na omáčku:
1 PL Tamari alebo Shoyu
1 ČL ryžového sladu
pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy
(ak máte, môžete pridať trošku sušeného zázvoru alebo pár kvapiek čerstvého)
50 g ryžových cestovín alebo iná obilnina či kúsok chleba na podávanie
Postup:
1. Olej osolíme na panvičke a do mierne teplého pridáme tenučké plátky cesnaku. Restujeme len krátko, kým nezačne cesnak voniať.
2. Hneď pridáme prepláchnutý baby špenát, premiešame a prikryjeme. Za pár minút je špenát hotový. Po 1-2 minútach ho skontrolujte, aby sa zbytočne dlho nevaril.
3. Necháme ho odpočívať prikrytý v panvičke. Medzitým opečieme tempeh pokrájaný na 2 mm hrubé plátky. Stačí nám k tomu minimum oleja. Keď jemne chytí farbu, je hotový.
4. Vymiešame ingrediencie na omáčku a polejeme ňou tempeh naservírovaný na cesnaku.
5. Môžeme ho posypať sezamom a podávať s menšou porciou uvarených ryžových rezancov alebo inou obilninou.