JEDÁLNIČEK - DEŇ 6
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Ranná miso polievka + kúsok kváskového chleba s avokádom alebo nátierkou
- Fazuľový guláš s celozrnnou jazmínovou ryžou (varíme na dva dni)
- Teplý cuketový šalát s belugou
RAŇAJKY

Ranná miso polievka
Ingrediencie:
250 ml zeleninového vývaru alebo vody
polovica mrkvy
trochu čerstvého hrášku alebo kúsok póru alebo pár kúskov brokolice
soľ podľa chuti
trošku mletej rasce
trochu čierneho korenia
1/2 ČL miso pasty
Postup:
1. Ranná polievka je redšia a varí sa bez tuku.
2. Zelenina sa dáva do vriaceho vývaru, osolí sa a jemne ochutí.
3. Varíme približne 15 minút, je fajn ak je jemne chrumkavá. Zeleninu, ktorá sa varí kratšie, môžete prihodiť neskôr. Napríklad hrášku stačí 5 minút, brokolici 6-8.
4. Do uvarenej a odstavenej polievky pridáme miso pastu tak, že ju zmiešame v lyžici či naberačke s tekutinou z polievky a potom dobre primiešame k zbytku polievky.
5. Podávame s čertvými bylinkami (petržlen, pažítka, žerucha..)
TIP: Ak ste varili vývar s riasou, nezabudnite riasu najemno nasekať a pridať do polievky.
OSOBNÁ POZNÁMKA: Dlho som polievke na raňajky odolávala, ale o to viac som potom bola milo prekvapená. je to balzam na žalúdok, krásne nakopne a naštartuje metabolizmus. Nebojte sa jej:)
OBED

Fazuľový guláš s celozrnnou jazmínovou ryžou
Ingrediencie:
1 /2 hrnčeka suchej fazule adzuki alebo hnedej
1/2 cibule
1 strúčik cesnaku
1 PL oleja
1/4 ČL soli
trochu vody
1/2 ČL sladkej mletej papriky
trošku údenej mletej papriky podľa chuti
1 bobkový list
2 guľky nového korenia
1 ČL maizeny
sójová omáčka Shoyu/Tamari pre bezlepkárov
Postup:
1. Vopred namočíme (na 10-12 hod) a uvaríme fazuľu. Varíme s kúskom riasy KOMBU, bez soli.
2. Dáme variť celozrnnú ryžu.
3. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na osolenom oleji.
4. Pridáme mletú papriku a zamiešame.
5. Pridáme ostatné korenie a uvarenú fazuľu s trochou vody, v ktorej sa varila. Aby sme mali v guláši šťavu. Pridáme aj najemno nasekanú uvarenú riasu z fazulí - v guláši ju nebudete vidieť ani cítiť.
6. Prihodíme popučený cesnak a všetko spolu povaríme asi 5 minút.
7. Vyberieme pevné korenie a dochutíme sójovou omáčkou.
8. Maizeniu vymiešame v troške studenej vody a zahustíme ňou omáčku. 1 až 2 minúty varíme a je hotovo.
9. Podávame s uvarenou celozrnnou jazmínovou ryžou, kvasenou zeleninou a troškou čerstvej zeleniny podľa chuti.
10. Ak ste nemali polievku, tak guláš doplňte aj tepelne upravenou zeleninou podľa chute.
VEČERA

Teplý cuketový šalát s belugou
Ingrediencie:
150 g cukety nakrájanej na tenké kolieska
1/3 žltej papriky
1 PL oleja
1/4 ČL soli
mleté čierne korenie
sušená bazalka
asi 100 g uvarenej šošovice zo včera
hŕsť čerstvých šalátových listov (napr. baby špenát)
trochu umeoctu alebo balsamikovej redukcie a/alebo citrónového oleja
Postup:
1. Cuketu nakrájame na tenké plátky (nešúpeme), papriku na asi 0,5 cm široké prúžky.
2. Olej a soľ dáme na panvičku. Ak je olej horúci, prihodíme cuketu a asi pol minúty zľahka miešame.
3. Potom k nej pridáme papriku a okoreníme čiernym korením a sušenou bazalkou. Restujeme asi 4 - 5 minút, kým zelenina nechytí farbu.
4. K teplej zelenine pridáme dobre odkvapkanú šošovicu, ktorú sme pred tým zmiešali s troškou umeoctu a prehrejeme ju.
5. Na tanieri primiešame čerstvé lístky baby špenátu alebo iného šalátu. Môžeme tiež pokvapkať balzamikovou redukciou alebo citrónovým olejom.
6. Ak chcete získať sýtejšie jedlo, pridajte si k šalátu zvyšky nejakej obilniny (quinou zo včera alebo nahý ovos).