JEDÁLNIČEK - DEŇ 6

DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:

  • Ranná miso polievka + kúsok kváskového chleba s avokádom alebo nátierkou  
  • Fazuľový guláš s celozrnnou jazmínovou ryžou (varíme na dva dni)
  • Teplý cuketový šalát s belugou 

RAŇAJKY 

Ranná miso polievka

Ingrediencie:
250 ml zeleninového vývaru alebo vody
polovica mrkvy
trochu čerstvého hrášku alebo kúsok póru alebo pár kúskov brokolice
soľ podľa chuti
trošku mletej rasce
trochu čierneho korenia 
1/2 ČL miso pasty

Postup: 

1. Ranná polievka je redšia a varí sa bez tuku. 

2. Zelenina sa dáva do vriaceho vývaru, osolí sa a jemne ochutí.

3. Varíme približne 15 minút, je fajn ak je jemne chrumkavá. Zeleninu, ktorá sa varí kratšie, môžete prihodiť neskôr. Napríklad hrášku stačí 5 minút, brokolici 6-8.  

4. Do uvarenej a odstavenej polievky pridáme miso pastu tak, že ju zmiešame v lyžici či naberačke s tekutinou z polievky a potom dobre primiešame k zbytku polievky.

5. Podávame s čertvými bylinkami (petržlen, pažítka, žerucha..)

TIP: Ak ste varili vývar s riasou, nezabudnite riasu najemno nasekať a pridať do polievky. 

OSOBNÁ POZNÁMKA: Dlho som polievke na raňajky odolávala, ale o to viac som potom bola milo prekvapená. je to balzam na žalúdok, krásne nakopne a naštartuje metabolizmus. Nebojte sa jej:)

OBED

Fazuľový guláš s celozrnnou jazmínovou ryžou

Ingrediencie:

1 /2 hrnčeka suchej fazule adzuki alebo hnedej 
1/2 cibule
1 strúčik cesnaku
1 PL  oleja
1/4 ČL soli
trochu vody
1/2 ČL sladkej mletej papriky
trošku údenej mletej papriky podľa chuti
1 bobkový list
2 guľky nového korenia
1 ČL maizeny
sójová omáčka Shoyu/Tamari pre bezlepkárov

Postup:

1. Vopred namočíme (na 10-12 hod) a uvaríme fazuľu. Varíme s kúskom riasy KOMBU, bez soli.

2. Dáme variť celozrnnú ryžu.

3. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na osolenom oleji.

4. Pridáme mletú papriku a zamiešame.

5. Pridáme ostatné korenie a uvarenú fazuľu s trochou vody, v ktorej sa varila. Aby sme mali v guláši šťavu. Pridáme aj najemno nasekanú uvarenú riasu z fazulí - v guláši ju nebudete vidieť ani cítiť.

6. Prihodíme popučený cesnak a všetko spolu povaríme asi 5 minút.

7. Vyberieme pevné korenie a dochutíme sójovou omáčkou.

8. Maizeniu vymiešame v troške studenej vody a zahustíme ňou omáčku. 1 až 2 minúty varíme a je hotovo. 

9. Podávame s uvarenou celozrnnou jazmínovou ryžou, kvasenou zeleninou a troškou čerstvej zeleniny podľa chuti.

10. Ak ste nemali polievku, tak guláš doplňte aj tepelne upravenou zeleninou podľa chute.

VEČERA

Teplý cuketový šalát s belugou

Ingrediencie: 
150 g cukety nakrájanej na tenké kolieska
1/3 žltej papriky
1 PL oleja
1/4 ČL soli 
mleté čierne korenie
sušená bazalka
asi 100 g uvarenej šošovice zo včera
hŕsť čerstvých šalátových listov (napr. baby špenát)
trochu umeoctu alebo balsamikovej redukcie a/alebo citrónového oleja

Postup:

1. Cuketu nakrájame na tenké plátky (nešúpeme), papriku na asi 0,5 cm široké prúžky. 

2. Olej a soľ dáme na panvičku. Ak je olej horúci, prihodíme cuketu a asi pol minúty zľahka miešame. 

3. Potom k nej pridáme papriku a okoreníme čiernym korením a sušenou bazalkou. Restujeme asi 4 - 5 minút, kým zelenina nechytí farbu. 

4. K teplej zelenine pridáme dobre odkvapkanú šošovicu, ktorú sme pred tým zmiešali s troškou umeoctu a prehrejeme ju. 

5. Na tanieri primiešame čerstvé lístky baby špenátu alebo iného šalátu. Môžeme tiež pokvapkať balzamikovou redukciou alebo citrónovým olejom. 

6. Ak chcete získať sýtejšie jedlo, pridajte si k šalátu zvyšky nejakej obilniny (quinou zo včera alebo nahý ovos).