JEDÁLNIČEK - DEŇ 5
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Kaša z nahého ovsa s rozdusenou zeleninou
- Špenátový krém
- Kokosová ryža s bielou fazuľou uvarenou včera
- Šalát z čiernej šošovice beluga a quinoy
RAŇAJKY

Kaša z nahého ovsa s rozdusenou zeleninou
Skúste rannú kašu naslano. Ovos máte uvarený zo včera, takže ho stačí len ohriať. Zelenina je dusená špeciálnym spôsobom, ktorý pôsobí na organizmus veľmi harmonizujúco.
Ingrediencie:
šálka uvareného nahého ovsa (bezlepkári namiesto ovsa uvaria bezlepkové vločky)
1 menšia mrkva
1 menšia cibuľa
1/2 batátu
1 ČL oleja
100 ml horúcej vody alebo vývaru
soľ
trošku sójovej omáčky na finálne dochutenie
Postup:
1. Očistíme a nakrájame zeleninu - mrkvu na tenučké kolieska, batát na kocky, cibuľu nadrobno. Zeleninu spolu nemiešame, budeme ju dávať do malého hrnca po vrtsvách.
2. Do hrnca s čo najmenším priemerom dáme olej a rovnomerne ho rozotrieme po dne.
3. Zapneme plameň a na olej dáme vrstvu cibule - roztiahneme po celom dne.
4. Na cibuľu dáme batát, znovu rozvrstvíme po celom obvode.
5. Proces ukončíme mrkvou - rovnaký postup.
6. Navrchu jemne posolíme a necháme 2 minúty dusiť bez vody.
7. Potom opatrne nalejeme horúcu vodu alebo vývar. Tak, aby sme neporušili jednotlivé vrstvy.
8. Na slabom plameni dusíme 20-25 min pod pokrievkou. Ak máte pokrievku s otvorom, v polovici varenia skontrolujte, či máte v hrnci nejakú tekutinu a prípadne ešte trochu dolejte aby sa zelenina nepripálila.
9. Keď je zelenina mäkká, môžeme ju ochutiť troškou Shoyu alebo Tamari.
10. Na tanieri dáme zeleninu na ovos a posypeme semienkami a čerstvými bylinkami.
MÔJ TIP: Toto dusenie (ale bez tuku) je veľmi vhodné aj pri príprave prvých detských príkrmov, len sa zelenina nakoniec pasíruje alebo mixuje.
OBED

Špenátový krém
Ingrediencie:
1 ČL oleja
1/2 cibule alebo kúsok póriku
1 balenie baby špenátu (200 - 250 g)
1 strúčik cesnaku
1/4 ČL soli
150 - 200 ml horúceho vývaru
mleté čierne korenie
100 ml rastlinnej smotany (mandľovej, ovsenej alebo ryžovej)
1 ČL lahôdkového droždia
1/2 ČL bielej miso pasty
Postup:
1. Cibuľu alebo pórik nakrájame nadrobno a speníme na oleji, do ktorého sme pridali soľ.
2. Prihodíme nasekaný cesnak a niekoľko sekúnd restujeme.
3. Vložíme opláchnutý špenát, pridáme korenia a premiešame a počkáme, než zmenší svoj objem.
4. Podlejeme horúcou tekutinou. Na začiatku dáme len 150 ml a ak sa nám na konci bude zdať polievka príliš hustá, zriedime ju.
5. Varíme asi 5 minút a podlejeme smotanou. Pridáme tiež lahôdkové droždie a ešte 1 minútu necháme prevrieť.
6. Odstavíme, pridáme miso pastu a zmixujeme na krém.
7. Podávame so semienkami a ozdobíme bylinkami podľa chuti.

Kokosová ryža s bielou fazuľou
Ingrediencie:
1/2 hrnčeka naturálnej jazmínovej alebo basmati ryže
1/2 cibule
1 strúčik cesnaku
1/4 ČL kurkumy
1 ČL oleja
1/3 ČL soli
zelená časť jarnej cibuľky (asi 6 cm kúsok)
1 menšia mrkva
1 hrnček horúceho zeleninového vývaru
50 ml kokosovej smotany (alebo mlieka z plechovky)
trošku čerstvého alebo sušeného tymianu
čerstvá citrónová šťava na dochutenie
3 PL bielej fazule uvarenej včera
Postup:
1. Opláchnutú celozrnnú (naturálnu) ryžu dáme namáčať aspoň na 4 hodiny do studenej vody.
2. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na osolenom oleji.
3. Pridáme popučený alebo nasekaný cesnak a krátko restujeme.
4. Prihodíme kurkumu, tymian a na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a mrkvu nakrájanú na menšie kocky (1/4 kolieska). Všetko restujeme asi minútu na miernom ohni.
5. Vložíme odkvapkanú ryžu, dobre premiešame aby chytila žltú farbu a zalejeme horúcim vývarom a kokosovým mliekom.
6. Premiešame a prikryté dusíme do zmäknutia ryže (25 - 30 minút)
7. Hotovú odstavenú ryžu osviežime troškou citrónovej šťavy a primiešame 3 PL uvarenej bielej fazule.
8. Podávame s petržlenovou vňaťou a/alebo čerstvými šalátovými listami.
VEČERA

Šalát z belugy a quinoy
Ingrediencie:
1/3 neveľkého hrnčeka šošovice beluga suchej
1/4 hrnčeka quinoy nevarenej
1/2cibule alebo biela časť jarnej
1/2 červenej papriky (zelenina)
1 PL oleja
1 PL umeoctu
soľ
voda
trošku mletého čierneho korenia
trošku sušenej bazalky
polníček alebo iný šalát
trošku zelenej časti jarnej cibuľky
Postup:
1. Začneme belugou, ktorú poriadne prepláchneme a dáme variť do vody. Varíme 20 min a potom pridáme asi 1/4 ČL soli a varíme ešte 5 min. Má byť uvarená, ale ostať chrumkavá.
2. Quinou uvaríme podľa návodu (10-15 min) v 1,5 násobku vody s troškou soli.
3. Medzitým nakrájame cibuľu na jemné prúžky a dáme marinovať do 1 PL umeoctu.
4. Červenú papriku nakrájame na približne 1 cm veľké kocky.
5. Ak sú beluga a quinoa uvarené, dáme na panvičku opiecť papriku na 1 PL oleja.
6. Za občasného miešania restujeme 6 minút. Odstavíme.
7. Pridáme uvarenú belugu bez tekutiny a quinou. Ak ste ich varili vopred, trochu ich s paprikou prehrejte.
8. Doplníme marinovanú cibuľku a dochutíme bazalkou a čiernym korením.
9. Podávame s listovým šalátom, troškou kvasenej zeleniny a zelenou časťou jarnej cibuľky.