JEDÁLNIČEK - DEŇ 2
DNES NA VÁS ČAKAJÚ TIETO JEDLÁ:
- Špaldovo-pohánková krupicová kaša
- Brokolicový krém
- Cícer na paprike s jazmínovou ryžou
- Tofu ala smažené vajíčka so zeleninou
RAŇAJKY

Špaldovo-pohánková krupicová kaša
Ingrediencie:
30 g celozrnnej špaldovej krupice
20 g pohánkovej krupice
štipka soli
400 ml ryžového mlieka (alebo v kombinácii s mandľovým)
škorica a/alebo kakao
jačmenný alebo ryžový slad (bezlepkári ryžový sirup)
INÉ VARIANTY:
Ak nemáte pohánkovú krupicu, pripravte si kašu zo 60 g celozrnnej špaldovej krupice. Postup je rovnaký.
Pri bezlepkovej diéte: uvarte si polentovú kašu - viď recept na deň 4
Postup:
1. Do menšieho hrnca dáme variť mlieko so štipkou soli.
2. Kým mlieko začne vrieť, prichystáme si do misky obidve krupice.
3. Do vriaceho mlieka pri slabšom plameni vsypeme za stáleho miešania krupicu.
4. Varíme niekoľko minút, do zhustnutia.
5. Na tanieri posypeme škoricou či kakaom a jemne dosladíme sladom.
6. Môžeme pridať aj lyžičku mandľového masla.
OBED

Brokolicový krém
Ingrediencie:
hrnček surovej brokolice
horúci zeleninový vývar alebo voda (200-250 ml)
1 ČL oleja
soľ podľa chuti (nedávajte příliš, miso je slané)
štvrtinka cibule alebo menší kúsok póriku
polovica menšieho strúčiku cesnaku
mleté čierne korenie
1 ČL lahôdkového droždia
pol ČL bielej miso pasty
muškátový oriešok (nemusí byť)
slnečnicové alebo tekvicové semienka na podávanie
Postup:
1. Brokolicu umyjeme a nakrájame na ružičky.
2. Cibuľu alebo pór nakrájame nadrobno a speníme so soľou dobiela na oleji.
3. Pridáme brokolicu, cesnak a čierne korenie.
4. Zalejeme vývarom, tak aby bol zarovno so zeleninou.
5. Varíme 7 minút, pridáme lyžičku lahôdkového droždia a ešte minútu povaríme.
6. Odstavíme z tepelného zdroja, primiešame miso pastu a zmixujeme na hladký krém.
7. Do krému nastrúhame trošku muškátového oriešku a premiešame.
8. Na tanieri posypeme semienkami.
INÉ VARIANTY:
- Ku brokolici pridajte hrsť špenátových listov alebo baby špenát.
- Na koncu varenia, pred zmixovaním pridajte do polievky pár lístkov čerstvej bazalky.

Cícer na paprike s jazmínovou ryžou
Ingrediencie:
50 g jazmínovej ryže natural neuvarenej (=160 g uvarenej)
40 g cíceru suchého (=100 g vareného)
1 ČL oleja
1/4 ČL soli
pol menšej cibule
1 menšia mrkva
polovica petržlenu
polovica menšieho batátu
mletá rasca a čierne korenie podľa chuti
1/4 ČL sladkej červenej papriky
asi 200 ml horúceho zeleninového vývaru
2 PL rastlinnej smotany
1/2 ČL bielej miso pasty
omáčka Shoyu alebo Tamari na dochutenie
Postup:
1. Cícer prepláchneme a namočíme apoň na 10 hodín do studenej vody.
2. Namočený cícer uvaríme s kúskom riasy Kombu. Trvá to približne 45 min. v tlakovom hrnci.
3. Medzitým dáme variť ryžu podľa návodu a na oleji so soľou speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen a na kocky batát.
4. Ochutíme rascou, korením a červenou paprikou. Podlejeme horúcim vývarom, tak aby bol mierne nad úrovňou zeleniny.
5. Na miernom plameni dusíme 15 minút.
6. Pridáme uvarený cícer a ešte 5 min spolu varíme.
7. Podlejeme smotanou, dochutíme Shoyu alebo Tamari a minútu povaríme.
8. Polovicu uvarenej zmesi odoberieme a spolu s miso pastou zmixujeme tyčovým mixérom na omáčku.
9. Omáčku vrátime do hrnca k zmesi a premiešame.
10. Podávame s jazmínovou ryžou a kvasenou zeleninou.
11. Môžeme tiež posypať petržlenovou vňaťou a pridať čerstvú sezónnu zeleninu.
VEČERA

Tofu alā smažené vajíčka
Ingrediencie:
100 g bieleho tofu (zbytok z dňa 1)
1 menšia cibuľa
1 PL oleja
soľ podľa chuti
1/3 ČL kurkumy
trošku sójovej omáčky Shoyu (bezlepkári dajú Tamari) na dochutenie
Na podávanie:
zelenina na naparenie podľa chuti, najlepšie sezónna (brokolica, špargľa), môže byť aj mrkva, karfiol...
jarná cibuľka alebo redkvička
kvasená zelenina
kúsok kváskového chleba (alebo ryžové chlebíčky)
Postup:
1. Na začiatku dáme naparovať zeleninu. Mrkve to trvá 15-20 minút, brokolici a karfiolu 7-8, špargli asi 5 minút.
2. Cibuľu nakrájame nadrobno a so soľou speníme na oleji.
3. Prisypeme kurkumu, dobre premiešame a hneď pridáme tofu a to tak, že ho rukou podrvíme.
4. Dobre premiešame a smažíme asi 5 minút do zlata.
5. Dochutíme sójovou omáčkou.
6. Podávame s naparenou a čerstvou zeleninou a chlebom.
7. Doplníme kopčekom kvasenej zeleniny.
TIP: Pre výraznejšiu vajíčkovú chuť možete dať namiesto klasickej soli tzv. čiernu soľ Kala Namak. Ale nie je to nevyhnutné.