ZELENINOVÝ VÝVAR S MORSKOU RIASOU
Ďalší návyk, ktorý chcem, aby ste sa tento týždeň naučili je príprava zeleninového vývaru s morskou riasou. Riasu rozhodne nevynechávajte. Do vývarov sa dávajú sušené riasy, ktoré zoženiete v predajniach zdravej výživy. Existuje viacero druhov, ale na začiatok vám postačí jeden - riasa KOMBU. Tú máte aj v nákupnom zozname pre tento týždeň a využijete ju aj pri varení strukovín (hlavne fazule a cíceru).
Nebojte sa trochu vyššej ceny (asi 5 Euro/110 Kč za 100 g). Riasy sa dáva iba približne 5-6 cm kúsok, takže vám vydrží dlho. Časom si môžete dokúpiť ďalšie druhy a vo vývare ich striedať. Každý druh má totiž trochu iný pomer minerálov. Ja dávam do zeleninového vývaru najčastejšie druh Wakame a Arame.
Prečo dávať riasu do vývaru?
- Vďaka riase bude vývar doslova \"nadupaný\" vitamínmi a minerálmi. Tie sú vo vývare naviazané tak, že ich naše telo dokáže využiť oveľa lepšie. Je to chémia :-)
- Riasy majú úžasné detoxikačné schopnosti.
- Dokážu z tela odvádzať rádioaktívne látky.
- Podľa čínskej medicíny dodávajú nášmu telu aj mysli pružnosť.
VAŠA ÚLOHA NA TENTO TÝŽDEŇ
⇒ Naučte sa pripravovať zeleninový vývar s morskou riasou
Vývar sa pripravuje vždy na 2 - 3 dni a uchováva sa v chladničke. V rámci receptov, ktoré budete variť v ďalších týždňoch, ho budete pridávať do polievok, omáčok alebo ním podlievať dusenú zeleninu.
Zeleninový vývar s morskou riasou
Dve dôležité pravidlá na zapamätanie:
- zelenina sa pri príprave vývaru dáva vždy do studenej vody
- vývar sa, naopak, pri príprave jedál pridáva vždy horúci

Video návod na prípravu jarného vývaru