Hneď na začiatku mám chuť povedať, že to nemusí byť nutne zajko. Ale akýkoľvek iný koláč, alebo malé bábovičky. A tiež nemusí byť vôbec veľkonočný :)
Čo sa týka náročnosti, zvládne ho aj začiatočník. Keďže forma na pečenie zajačika je dosť malá (vysoká je 24 cm a 12 cm má najširšia časť), robím cesto z dvojnásobnej dávky. Polovicu cesta dám do formy a zo zbytku upečiem 4 menšie bábovičky. Ak chcete piecť len zajka, navážte si polovičné dávky ingrediencií.
Malé bábovky pečiem približne o 10 minút kratšie, než zajačika.
Do cesta som použila 3 druhy múky: špaldovú celozrnnú, špaldovú hladkú a pohánkovú hladkú. Možete použiť len špaldovú hladkú, ale pohánkovú by som zanechala v pomere, ktorý je uvedený v recepte. Koláč je bez vajec a pohánková múka v ňom plní svoju funkciu.
140 g zmäknutého rastlinného tuku (použila som Alsan Bio, ktorý pekne nahradí maslo) + trošku na vymazanie formy
110 g ryžového sirupu
štipka soli
140 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej
60 g hladkej špaldovej múky
50 g hladkej pohánkovej múky
2 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
1 rastlinný jogurt (150 g) – môže byť kokosový, mandľový alebo sójový
kôra a šťava z 1 bio citrónu
Na citrónovú polevu:
šťava z 1 citrónu
2 PL ryžového sirupu
10 kvapiek tekutej stévie
Trúbu na pečenie nastavíme na 180 stupňov.
Zmäknutý tuk vymiešame v miske s ryžovým sirupom a štipkou soli do peny.
V inej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Pridáme ju spolu s jogurtom, citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou k pene z tuku a sirupu. Pridávame postupne a vymiešame hladké cesto. Cesto je pomerne husté.
Cestom naplníme formu na koláč, ktorú sme pred tým vymazali tukom a vysypali múkou. Vrch uhladíme.
Na bábovky používam silikónovú formu, ktorú len jemne vytriem slnečnicovým olejom na pečenie.
Pečieme v strede trúby asi 35 minút. Potom drevenou špajlou overíme, či je cesto upečené. Ak sa nalepí na špajlu, pečieme ešte 5 minút.
Hotový koláč vyberieme a necháme asi 5 minút odpočívať vo forme. Potom ho veľmi opatrne preklopíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Vychladnutý koláč potrieme polevou.
Na polevu vymiešame citrónovú šťavu so sirupom, môžeme dosladiť stéviou. Toto je taká alternatívna poleva, nie je biela ako cukrová a tiež ostane lepkavá, nestuhne vám. Jej kyslá chuť podľa mňa pekne dopĺňa chuť cesta, ale môžete ju prípadne vynechať. Nakoniec som ešte zajačika posypala sušeným jačmenným sladom (tzv. Sladovit).
Dobrú chuť
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru
Chystám pre vás novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.