Ak mám náladu alebo dobrý dôvod na sviatočné raňajky, vafle sú tou správnou voľbou. Podávané s obľúbeným džemom, čokoládou či šľahačkou, to je pre mňa jednoducho luxus :-) Nemávame ich často a o to viac si ich vychutnávam.
Do vaflí alebo lievancov dávam veľmi rada jačmennú múku. Dodá im vláčnosť. A viete, že lepok v jačmeni je oveľa menej agresívny, než ten v pšenici? Navyše je to veľmi príjemný spôsob, ako si obohatiť jedálniček aj o iné druhy obilnín, než tie bežné.
A je tu ešte jeden dobrý dôvod, prečo je jačmeň súčasťou nášho jedálnička. Je veľmi vhodný pre deti, podporuje ich rast a celkový vývoj. Ako mame mi na tom záleží.
Pri príprave týchto vaflí by vás mohlo prekvapiť, že cesto je hustejšie. Je to v poriadku. Ak by sa vám predsa len zdalo, že cesto je až príliš husté, pokojne prilejte trochu mandľového mlieka.
Suché ingrediencie:
100 g jačmennej múky
50 g kokosovej múky
50 g kukuričnej maizeny (používam nebielenú, je spracovaná bez chémie)
1/4 ČL morskej soli
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátu
1/2 ČL jedlej sódy
trošku mletej vanilky
Mokré ingrediencie:
100 ml studenej vody
2 PL chia semienok
2 PL citrónovej šťavy
350 ml nesladeného mandľového mlieka (môže byť aj kešu mlieko)
4 PL ryžového sladu alebo sirupu
Olej (používam panenský slnečnicový, typ ktorý je vhodný na pečenie a smaženie)
Na začiatku si pripravíme základ pre mokrú časť cesta. Do vody pridáme chia semienka a citrónovú šťavu a necháme spolu pôsobiť asi 10 minút.
Medzitým v samostatnej mise zmiešame všetky suché ingrediencie. Je dobré ich pred tým preosiať, cesto bude lepšie, nadýchanejšie.
Ak máme chia zmes pripravenú a vznikne z nej gelová kašička, pridáme ju k mlieku a ryžovému sirupu. Dobre premiešame. Môžete použiť aj ručný mixér, ale nie je to nutné.
Mokrú časť cesta postupne prilejeme do suchej časti. Zľahka miešame, kým sa všetko pekne spojí. Nemiešajte ale príliš dlho, cestu by to skôr uškodilo.
Pečieme vo vaflovači. Ak ho nemáte, upečte si z cesta lievance :-)
Na tanieri doplníme dobrotami podľa chuti a obľuby. Jednou z mojich najobľúbenejších variánt sú vafle s jahodovým džemom a domácou čokoládovou penou z aquafaby.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme 1 PL kokosového oleja. Pridáme 2-3 PL kvalitného kakaa a niečo na osladenie. Môžete dať agáve sirup (stačí 1 PL a voľte radšej bio). Používajte ho ale iba zriedka. Má síce nízky glykemický index, ale obsahuje vysoký podiel fruktózy. Tá veľmi zaťažuje pečeň.
Radšej uprednostňujem kombináciu ryžový slad (prípadne sirup) a tekutá stévia. Ryžový slad či sirup nemajú takú vysokú sladivosť, preto pridávam niekoľko kvapiek stévie.
Aquafaba je nálev z cíceru. Dá sa použiť ten z konzervy, ale je varím cícer doma. Ak viem, že budem robiť penu, nedám pri varení žiadne bylinky a ani príliš veľa vody. Stačí aby mierne prekryla cícer. Po uvarení použijeme vychladený nálev, ktorý vyšľaháme rovnako ako vaječné bielky. Stačí vyšľahať 100 ml tekutiny.
Do vyšľahanej aquafaby jemne vmiešame čokoládový základ a pena je hotová.
Dobrú chuť
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru
Chystám pre vás novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.