Poznáte niekoho, kto nemá rád hranolky? Ja nie. Tá kombinácia chrumkavého, pekne mastného a slaného…áno, poznám to. Ťažko sa im odoláva. A po každom poslednom hranolčeku prichádza ďalší posledný :-)
Odkedy som takmer úplne prestala jesť zemiaky, hranolky ma nechávajú chladnou. Prečo nejem zemiaky? Dôvodov je niekoľko, píšem o nich v tomto e-booku zdarma Prečo a ako prejsť na rastlinnú stravu. No ten hlavný dôvod je, že sa bez nich cítim lepšie. Aj vy môžete. A nemusíte sa hneď stať veganom. Nie každý vegan totiž je dobre a zdravo. Je fajn vedieť, čo nám prospieva a čo nie.
A viete čo je perfektné? Na hranolkách si môžeme pochutnávať aj bez zemiakov. Existuje niekoľko dobrých alternatív, napríklad hranolky z batátov či zeleru. V chladnom období naše telo potrebuje viac tukov, ale aj viac tepelne upravenej zeleniny. Takže prečo nie hranolky? Tie zeleninové sú rozhodne lepšie stráviteľné ako zemiakové a aj keď sú robené na tuku, určite z nich nepriberiete.
Sú chutnou prílohou k jedlám, ale hodia sa aj ako snack alebo netradičné pohostenie návštevy. Výborne chutia s hummusom.
Recept som videla už dávno niekde na nete, ale upravila som si ho podľa seba. Namiesto soli používam kvalitnú sójovú omáčku. Ak ju nemáte, môžete ju nahradiť soľou (dajte 1 ČL na porciu). Ale s omáčkou je ich chuť zaujímavejšia a sú rozhodne zdravšie.
Ingrediencie na 1 porciu:
1 väčšia mrkva
1 PL sezamového oleja lisovaného zastudena (môže byť aj slnečnicový, vhodný na smaženie a pečenie)
1 PL sójovej omáčky Tamari (môžete použiť aj Shoyu, ale Tamari je výraznejšia a hodí sa viac)
1/2 ČL sladkej červenej papriky
trochu čerstvo namletého čierneho korenia
1 ČL najemno nasekanej petržlenovej vňate
Potrebný čas: 20-25 minút
Postup:
Trúbu nastavíme na 220 stupňov.
Mrkvu umyjeme a nakrájame na rovnomerne dlhé a široké hranolčeky.
Pripravíme si marinádu. Olej, sójovú omáčku, korenie a petržlenovú vňať poriadne premiešame. Mrkvu namočíme do marinády a poriadne ju v nej „vykúpeme“, aby sa dostala všade.
Na plech dáme papier na pečenie a jednotlivé hranolčeky naň rovnomerne rozložíme.
Pečieme 15-20 min na 220 stupňov. Doba pečenia závisí od toho, aké hrubé nakrájate jednotlivé kúsky, preto ich radšej počas pečenia kontrolujte, aby sa vám nepripálili.
Dobrú chuť
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru
Chystám pre vás novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.