Quinou mám rada. Má príjemnú orieškovú chuť a je rýchlo uvarená. Navyše je bez lepku. Rada varím obilniny na 2-3 dni dopredu, aby som v kuchyni nemusela tráviť zbytočne veľa času. Beluga je čierna šošovica, nemusí sa namáčať a je rýchlo uvarená. Je príjemné, že sa tak nerozvarí, čo sa hodí práve do jedál ako rizoto. Quinoa sa mi zvýšila z predošlého dňa, šošovica z obeda a tak mal môj manžel rýchlu a zdravú večeru.
Ingrediencie na 2 porcie:
80 g quinoy (ja som mala farebnú), uvarenej podľa návodu (15-20 minút)
4-5 PL uvarenej Belugy (zhruba 3 PL suchej)
1 PL sezamového oleja lisovaného za studena
5 cm kúsok póriku
2 nožičky stonkového zeleru
soľ
sójová omáčka Shoyu
čierne korenie
sušená bazalka
Potrebný čas: varenie quinoy a šošovice – 20 min, príprava rizota – 15 min.
Postup:
Na panvici zohrejeme olej so soľou, pridáme na 1-2 cm kúsky nakrájaný pórik a na mesiačiky nakrájaný zeler. Pár minút restujeme, tak aby ostal zeler jemne chrumkavý. Potom ochutíme korením, bazalkou a sójovou omáčkou. Pridáme uvarenú quinou a šošovicu a všetko spolu prehrejeme, aby sa chute pekne prepojili. Na tanieri môžeme posypať sezamovým semienkom.
Dobrú chuť :-)